Res i Europa med tåg: Så planerar du resan

Har du alltid velat prova på att tågluffa men vet inte riktigt hur du ska planera en sådan resa? Här får du bra tips på resmål, hotell och sevärdheter som är värda att spana in!

Upplev Berlin

Bo bra: Amano Grand Central. Perfekt läge, ett par hundra meter från Hauptbahnhof där nattåget från Sverige rullar in på morgonen. Fräscha rum med utsikt över tågstationen. Härlig takbar med bästa utsikten och en inomhusbar där det är tillåtet att röka (!). Såååå Berlin!

Pris: Dubbelrum inklusive frukost från 800 kronor.

I Berlin finns där massor att göra: Se spännande sevärdheter från tv-serien Babylon Berlin, besök Humboldt Forum eller gå på det nya museet om kalla kriget.

5 stopp i Berlin

 1. Gå i Babylon Berlins fotspår: Utforska de spännande platserna från det populära tv-dramat Babylon Berlin, som utspelar sig i 1920-talets Berlin. Eller dyk in i Berlins fantastiska historia, ”Zeitreisen”, har bra rundvandringar!
 2. Humboldt Forum med krogen Baret: Konst, kultur och vetenskap under ett och samma tak. Här är Berlins sprillans nya kulturcentrum med flera fina museer. Byggnaden är stadens gamla barockpalats som byggts upp igen. Krogen Baret har stadens bästa terrass, vilken utsikt!
 3. Nya Cold War Museum: Fyrtio år av kallt krig. Järnridå, Berlinmur och kapprustning. Här är museet som förklarar historien. Sprillans nytt!
 4. Gå på matvandring: Lär känna staden via maten. Gå på guidad tur med Fork and Walk Tours – och blir mätt. Välj mellan teman som ”Öst möter väst” och ”Trender och klassiker”.
 5. Bli mätt i Prenzlauer Berg: Min favoritstadsdel, här finns de bästa krogarna. Jag gillar Bar Normal med roligt vinutbud och vällagad mat, Dr Maury Wine Bar, en fransk krog med avslappnad stämning. Missa inte glassbaren Hokey Pokey med annorlunda, ljuvliga smaker.

Läs mer www.visitberlin.de

Upplev Hamburg

Bo bra: Hotel Baseler Hof, en kvarts promenad från stationen. Ett av Hamburgs sista familjeägda hotell har funnits i över hundra år. Klassiskt tyskt! Mysig bar med brasa! Gedigen frukost!

Pris: Dubbelrum inklusive frukost från 900 kronor.

Passa på att besök dessa vackra platser när du är i Hamburg:  Floden Alster, Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie och Speicherstadt.

5 stopp i Hamburg

 1. Miniatur Wunderland: Tysklands mest besökta turistattraktion, ett måste för tågentusiasten. Världens längsta modelljärnväg! En värld av landskap med tåg, båtar, bilar, flygplan, tunnlar och miniatyrstäder. Här finns både LKAB, Icehotel i Jukkasjärvi och Greta Thunberg med demonstrationsskylt. På gångavstånd från tågstationen.
 2. Båttur på floden Alster: Har du ett kort tågstopp i Hamburg? Beta av Hamburgs alla sevärdheter – till sjöss. En timme lång, flytande båttur.
  Elbphilharmonie: Hamburgs nya konserthus, och stadens landmärke. Längst ut på en udde reser sig den vågformade glaskonstruktionen med en bas av tegel. Här finns hotell, restaurang, konserthallar och ett utsiktsdäck – en promenad runt huset på däcket bjuder på fin utsikt över stad och hamn. Gratis!
 3. Speicherstadt: De enorma tegelbyggnaderna och lagerlokalerna är en av Hamburgs största sevärdheter. K-märkt och på Unescos världsarvslista.
 4. Fischmarkt: Söndagsmorgon är lika med fiskmarknad. Njut av kommers och arkitektur. Promenera runt på kanalbroar och kajkanter. Här finns över 2 500 broar, fler än Venedig och Amsterdam tillsammans.

Läs mer www.hamburg-tourism.de
Ifall du reser vidare i Tyskland – läs mer på www.germany.travel

Planera och boka tågresan – vanliga frågor

Hur bokar man biljetter?

Vill du bara ta nattåget till Hamburg eller Berlin så har Snälltåget och SJ färdiga paket. Men ska du vidare ut i Europa är det lite mer komplicerat. Det är krångligare att boka tåg än flyg, så är det bara. Ibland har jag tagit hjälp av Centralens Resebutik i Kalmar (Hej Ivar! Delägare och numera hela Sveriges tågexpert). Det är skönt med en personlig bokare som gör jobbet, mot en avgift. Här är resebyråer som specialiserade på tåg i Europa: Centralens resebutik i Kalmar (resebutik.se), Alingsås resebutik (alingsas-resebutik.se) och Tågbokningen.se (tagbokningen.se).

Hur lång tid tar det?

Snälltåget avgår från Stockholm 16.23 och Malmö 22.25, och ankommer till Hamburg 5.30 och Berlin strax före 9. SJ:s nattåg lämnar Stockholm 17.34, Malmö 23.25 och ankommer till Hamburg klockan 6 och Berlin klockan 9.

Vad kostar det?

Det beror förstås på när man reser. Det finns enstaka avgångar från 449 kronor Stockholm – Berlin enkel resa. Frånpris för bäddplats i delad kupé är 749 kronor samma sträcka, och egen kupé 2 999 kronor. Vill man komma åt dessa priser ska man åka i början av veckan, måndagar och tisdagar, och undvika högsäsong (sommaren).

3 nackdelar med att resa med tåg

 • Banarbeten. Det pågår banarbeten runt om i Europa och det finns alltid en risk att tåget blir försenat.
 • Högt tryck. Intresset för tågresandet är enormt i Sverige, det är svårt att få tag på nattågsbiljetter i sommar.
 • Svårare att boka. Det är krångligare att boka tåg än flyg, varje land har sitt eget bokningssystem.

3 fördelar med att resa med tåg

 • Från stad till stad. Man reser från en citykärna till en annan, och slipper åka ut till flygplatser som ligger flera mil utanför staden.
 • Stora schampoflaskor. Man kan packa sin vanliga schampoflaska och köpa med sig vin hem. Skönt att slippa flygets 100-milliliters begränsningar.
 • Hållbart. Tågresande är bra för miljön, och kanske också för själen.
SJ kör nattåg från Stockholm till Hamburg via Malmö.

3 råd för en bra tågresa

 • Ha gott om tid. Tåget är inte flyget. Tågresan blir alltid bättre om man inte är stressad. Avsätt tillräckligt många resdagar.
 • Boka i god tid. Särskilt nattågen mellan Stockholm/Malmö och Hamburg/Berlin.
  Res lätt. Jag reser med en mindre ryggsäck samt en handväska. Det är allt! Det är snabba ryck när man ska av och på tågen, jag vill inte ha massa bagage som begränsar. Jag reser oftast ensam och vill kunna ta med mig ryggsäcken om jag ska till restaurangvagnen. Det sker stölder ombord, särskilt när tåget står inne vid en station.

Så funkar Snälltåget

Startar i Stockholm och kör till Berlin med stopp i Hamburg. Stannar på en rad orter i Sverige och folk hoppar på längs vägen. Snälltåget kör under större delen av året, fram till höstlovet sex dagar i veckan, och i samband med lov och storhelger under vinterhalvåret. På sträckan Stockholm – Malmö finns restaurangvagnen Krogen där man kan äta varm mat och dricka öl och vin. Mellan Malmö och Berlin finns den så kallade Lönnkrogen, där man kan köpa dryck och snacks, samt hämta sin förbeställda frukost.

www.snalltaget.se

Så funkar SJ:s Europatåg

I vintras öppnade SJ sin nattågslinje från Stockholm till Hamburg via Malmö. Starten blev skakig och premiärturen fick skjutas upp, men nu har tågen börjat rulla. Under högsäsong, april till oktober, fortsätter SJ:s nattåg till Berlin. Dagliga avgångar. Frukost ingår i sovvagnen, men kan också köpas ombord i en lucka.

www.sj.se


LÄS ÄVEN: Våga välja tåget nästa gång du reser


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top