Upptäck ­världen på egen hand – singelresenärernas bästa tips

Ressugen men utan rese­sällskap? Ge dig iväg ändå! Att resa på egen hand kan vara ovant, nervöst och… ­alldeles underbart. Här ­berättar två ­singelresenärer om sina ­upplevelser.

Anna Hedrén, 56: “Om man är social är det lätt att resa själv!”

Anna Hedrén har alltid rest mycket. Redan som 15-åring tågluffade hon i Europa tillsammans med en kompis, och efter skolan jobbade hon som reseledare på ett bussbolag och åkte runt i bland annat ­Norden och Österrike.

Så gifte hon sig och skaffade familj – och även om hon reste tillsammans med sin familj blev det inte i samma utsträckning som tidigare. När hon och exmaken bestämde sig för att skiljas var en av de första sak­erna hon gjorde att boka in en charter till Korfu i Grekland.

– Det var underbart och inte alls ensamt som jag befarat. På hotellet träffade jag flera and­ra resenärer som jag umgicks med, bland annat tre norska kvinnor som ville åka bil runt ön och bjöd med mig eftersom jag hade körkort. Vi har hållit kontakten sedan dess och även träffats igen, ­säger hon.

Känner sig aldrig ensam

Kanske var det den där char­terresan som satte fart på reslusten igen. Hon hyrde hus nere i Spanien två somrar och vågade sig sedan på att boka en resa till Vietnam, där hon reste runt helt på egen hand. Hon har även åkt på semester till Thailand flera gånger och till och med bott där ett halvår, då tillsammans med barnen. En semesterresa gick till Goa i Indien, och där lärde hon känna både hotellägarens familj och familjen till chauffören som körde hennes hyrbil.

– Folk brukar fråga varför just jag, som är så social, ­reser ensam. “Just därför!” brukar jag svara. När man reser på egen hand träffar man så lätt andra människor. Folk tar gärna kontakt med dig när du sitter själv, även om du bara är på charter och sitter ensam vid poolkanten. Eftersom jag aldrig känner mig ensam brukar jag inte längre säga att jag reser ensam – utan att jag reser själv, säger hon.

Upptäck ­världen på egen hand
Anna Hedrén har aldrig ­tvekat att åka långt på egen hand. På en myllrande marknad i Indien träffade hon många som ville vara med på bild. Foto: Privat

Reser med sina hundar

För 20 år sedan bestämde sig Anna Hedrén för att skaffa hund och sedan dess har resorna framför allt gjorts med bil i Sverige och till närliggande länder.

Idag har hon hundarna ­Selma och Vira, en pointer och en blandras av finsk spets.

– Jag vill inte lämna hundarna på hundpensionat, efter­­som de blir så oroliga. Även när jag lämnat dem med hundvakt i mitt eget hus har en av dem reagerat genom att tappa flera kilo i vikt av oro. Så nu är de vaccinerade mot rabies, har EU-pass och ­följer med runt på mina resor i ­Sverige och Norge.

Hur funkar det?

– Bra, hundarna gillar att vara i bilen så länge jag stannar och rastar dem ofta. Om jag skulle komma till ett hotell som inte tar emot husdjur kan de sova i framsätet, medan jag fäller ner ryggstödet och sover på en madrass inne i bilen.

I Norge finns det bra kartor med små “hytter”, stugor man kan hyra vid campingplatserna längs vägen. Ibland åker hon fortfarande på en kortare storstadssemester utan hundarna, då med hundvakt hemma.

Har du något tips till den som vill testa att resa själv?

– Gå till turistbyrån för det land du ska besöka och tala om att du ska resa dit helt själv. Då kommer de att ge dig sina egna, privata tips på bra boende, restauranger och sevärda saker. Jag vet inte varför men tipsen blir mindre ­turistiga när du reser själv, ­säger Anna.

Leena Johansson, 67: “ Jag vill se och uppleva saker”

Umeåbon Leena Johansson tog hjälp av en resebyrå speciali­serad på singelresor för att våga ge sig iväg på sin första resa på egen hand. Under småbarnsåren hade hon och exmaken rest en del med barnen, men när hon blev ensamstående och barnen flugit ur boet blev resorna betydligt färre.

– Att resa är egentligen ett av mina stora intressen. Men jag hade inte direkt någon kompis att åka med och ville inte heller åka helt ensam. Då hörde jag talas om konceptet med gruppresor för singlar – och bestämde mig för att prova, säger hon.

Företaget hon åkte med, Singel­resor, hade tagit fasta på det Leena Johansson var ute efter. Resor till intressanta länder tillsammans med and­ra människor – men där resten av gruppen inte enbart bestod av andra par. Det är dock inte, som många tror, några dejtingresor det handlar om. Enda skillnaden mot andra gruppresor är att deltagarna är ­ensamresenärer.

Deltagarna på gruppresan kom nära varandra

Leenas första resa var en tvåveckorsresa till Ecuador och Galápagosöarna. Gruppen be­stod av tolv personer, och de speciella miljöerna resenärerna fick se, med bland annat Amazonas regnskog, gjorde att de kom nära varandra.

– Det var en fantastisk resa som gjorde att jag fick blodad tand inför att resa på det sättet igen. Särskilt Amazonas var en häftig upplevelse. Vi bodde i en liten stuga vid en flod utan vare sig elektricitet eller tillgång till telefoner, totalt omslutna av skogen.

Sedan dess har hon gjort många olika resor. Bland annat har hon varit i Japan, Pana­ma, ­Costa Rica, Island och i Budapest i Ungern. Hon har både provat att dela rum under resorna och att bo i eget och tycker att båda formerna fungerat bra.

I Japan fick Leena Johansson uppleva den magiska körsbärsblomningen.

Vilka är fördelarna med att resa på en gruppresa?

– Det är väldigt välorganiserat och man hinner se och uppleva mycket. Det är också roligt att träffa alla nya människor, som ofta kommer från många olika håll i landet. Efter resorna har det bildats olika grupper på Facebook, där vi resenärer håller kontakt och delar bilder från våra upplevelser.

Finns det några nackdelar?

–   Eftersom programmen är ganska fullspäckade hinner man kanske inte träffa så många människor från plats­erna man besöker. Det blir ett annat sätt att resa på helt ­enkelt!

3 tips från vana ­singelresenärer

  1. Vill du ha inspiration från andra som reser på egen hand? Gå med i någon av Facebookgrupperna: ”Vi som reser ensamma” och ”Vi som gillar att resa på egen hand (ej charter)”. Det finns också grupper där du kan söka efter resesällskap, till exempel ”Resekompisar” och ”Resesällskap sökes”.
  2. För dig som inte har Facebook finns det även flera internetsidor där du kan söka efter resesällskap eller svara på annonser från andra som söker sällskap, till exempel: www.reseguiden.se/diskussioner/reskompis eller www.upplevelseresor.com/sida/reskompis
  3. Tänk på att planera resan ordentligt. Välj boenden med öppna ytor att vistas på om du vill lära känna nya människor – och se till att alltid ha en bok i väskan! Den kan vara bra att ha både på stranden och när du går på restaurang.
Upptäck ­världen på egen hand
Vill du också resa solo och besöka en av de många tempelruinerna i världsarvet Hampi i Indien?

Hitta singelresan som passar dig

För dig som vill åka på charterresa utan resesällskap har flera resebyråer speciella soloalternativ, som bland annat innebär att du slipper det så kallade enkelrumstillägg som många hotell tar ut. Bland andra Ving och Solresor erbjuder detta.

Flera resebyråer anordnar också särskilda tränings- eller yogaresor, där det ofta är fler ensamresenärer än på vanliga charterresor. Eller varför inte en bridgeresa?

När det gäller gruppresor inriktade på ensamresenärer erbjuder företaget Singelresor ett stort utbud av resor – från vandringsresor på Amalfikusten till safari­resor i Tanzania. Även Wi-resor erbjuder vissa gruppresor inriktade på ensamresenärer, både kulturresor och vandringsresor. För den mer äventyrliga resenären anordnar resebyrån The Adventure Crowd singelresor till länder i Asien.

Andra företag som anordnar resor för ensamresenärer är bland andra Grand Tours (för PRO-medlemmar), Singelgolf (golfresor för singlar) och Rosa Bussarna (resor för 50+).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top