Glasriket bjuder på glitter och hyttsill
Var? Kosta i Småland.
www.destinationkosta.se/jul-i-kosta
När? 10 november–23 december.
Julmarknaden Kosta julmarknad invigs redan den 10 november av tv-profilen Ernst Kirchsteiger. Därefter väntar en och en halv månads julfirande – mitt i glasriket.
Julshow, glashantverk och en stämningsfull tomte- och vintervärld förvandlar Kosta julmarknad i Småland till ett julparadis. I bodarna säljs bland annat hantverk från glashyttan i Kosta. Särskilt populära är det specialtillverkade julgranspyntet – glittriga glasstjärnor och skira glaskulor. Här finns också handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik.
Julmarknadens program är ambitiöst – ena dagen bjuds det på träningsevent med systrarna Kallur, nästa dag är det julhyttsill med Ann-Louise Hanson. För den som undrar: hyttsill är en gammal tradition i glasriket som går tillbaka till tiden då hyttan var bygdens samlingspunkt.

Fira midvintern på samiskt vis
Var? I Jokkmokk.
När? 8–9 december.
Julmarknaden: Jokkmokk ligger vid norra polcirkeln, i en trakt där solen inte förmår stiga över horisonten under december månad. Ett klassiskt sätt att fira midvintern är att gå på Jokkmokks årliga julmarknad. Här kan man åka hästskjuts i tomtens rissla, shoppa samiskt hantverk i pop-up-butiken Tjoakke, gå en historisk vandring i Jokkmokk och smaka på norrländska delikatesser och lokal samisk mat. Här bjuds dessutom på utställningar, dans och teaterföreställningar. Allt i en riktigt stämningsfull miljö.

41 bodar pryder Stortorget
Var? Stortorget i Gamla stan i Stockholm.
När? 24 november–23 december.
Julmarknaden Gamla stans julmarknad på medeltida Stortorget i Gamla stan i Stockholm har till och med fått brittiska dagstidningen The Telegraph att höja på ögonbrynen. Journalisten Paul Wade kallar det Sveriges bästa julmarknad och tipsar om att det går att göra prisvärda fynd: “Se till att ta hem en smak av Sverige: saffransbullar och vakuumförpackade korvar gjorda av – berätta inte för barnen – renkött”. Men hit har även svenskarna vallfärdat i över 80 års tid. Den klassiska julmarknaden slog upp portarna för första gången år 1837, i år finns här 41 bodar med karameller, konstsmide, julkorvar, sockervadd och keramik.

Ekenäs slott i vacker julskrud
Var? Ekenäs slott, utanför Linköping.
www.ekenasslott.se/aktiviteter/julmarknad
När? 15–18 november.
Julmarknaden Ekenäs slott är ett riktigt medeltida sagoslott med tinnar och torn. Under julmässan kläs hela det pampiga slottet i julskrud med marschaller och facklor – allt för att skapa den där gemytliga julstämningen. I stallet, boden, ekonomibyggnader, slottskällaren samt flygeln ställer över 80 hantverkare ut. Och i matboden finns julbordets alla läckerheter uppdukade – dofter och smaker är en upplevelse i sig. Man kan även gå en guidad tur på slottet och (för barn) spökvandring.

Gammaldags marknad
Var? Falu gruva i Falun.
När? 9 december.
Julmarknaden Brända mandlar, julkransar och lokalt producerad mat – här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. För att komma i julstämning, promenera till marknaden genom stadsdelen Elsborg och Bergshauptmansgatan som är upplyst av marschaller. Väl på marknaden gör man rätt i att frossa i kryddiga korvar, kolbullar, soppa, hembakat bröd – och förstås varm glögg. Under dagen erbjuds guidade turer under jord och med häst och vagn.

Sprakande eldar och körsång
Var? Jamtli i Östersund.
När? 7–9 december.
Julmarknaden Julmarknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli pågår i tre intensiva dagar, och brukar locka 20 000 personer. Räkna med häst och släde, hundspann, pepparkakshustävling, sprakande eldar, körsång i Jamtli kyrka, gammaldags julfirande i Näsgården och, förstås: 200 utställare som säljer lokalproducerad mat och lokalt hantverk.

Julgodis, glögg och kakor
Var? På Skansen i Stockholm.
När? 24 november–16 december.
Julmarknaden Skansens julmarknad är en Stockholmstradition som heter duga med över 110 år på nacken. Här pågår försäljning från drygt 70 bodar – allt från julgodis, glögg och kakor till hantverk och pyssel säljs. Och Skansen vore inte Skansen om man inte kunde lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka, julpyssla i Skogens hus och dansa runt granen. Passa dessutom på att hälsa på djuren utomhus och på Lill-Skansen.

En av Sveriges största julmarknader
Var? Tjolöholms slott, Halland
www.tjoloholm.se/aktuellt/julmarknad
När? 16 november–2 december.
Julmarknaden Tjolöholms slotts julmarknad är en av Västsveriges största, med ett hundratal utställare. Under den här tiden glimrar hela godset av ljus och traditionsenligt julmys. I det julpyntade slottet tar tomtefar emot barnens önskelistor. Varje dag är det nya punkter i programmet, däribland en suggestiv eldshow. Passa på att titta på slottets övre våningar och ät något i slottsmatsalen eller i tjänstefolkets matsal. Sist, ett litet köptips: slottets eget te brukar vara en uppskattad present.

Upplev en medeltida marknad
Var? I Visby på Gotland.
När? 7–9 december.
Julmarknaden Medeltidsveckan i vinterskrud? Ja, numera lockar Visby också med en medeltida julmarknad med eldshow, skådespel, fackeltåg, konsert med medeltida sånger, medeltida julpub, mjödprovning och försäljare från när och fjärran. Och självklart spelar de medeltida kläderna en stor roll, precis som de gör sommartid. Så på med mantel och hjälm och upplev vinterversionen av Visby.

Julverkstad, nöjen och ny isshow
Var? På Liseberg i Göteborg.
www.liseberg.se/jul-pa-liseberg
När? 16 november–30 december (inte alla dagar, se hemsidan).
Julmarknaden: Under julen förvandlas hela Liseberg till en glittrande julsaga. Tusentals lampor lyser upp träd, attraktioner och byggnader. En ny isshow, Svansjön, har premiär och tomtefar visar upp sin julverkstad. Flera åkattraktioner håller öppet, restaurangerna serverar läckerheter och det säljs julgotter och hantverk.
