15 sköna tips till Parisresan

Paris är staden vi gärna återvänder till om och om igen. Här finns alltid något nytt att upptäcka för livsnjutaren, matälskaren och romantikern.

 

1. Charmigaste museet

Gamla Montmartre var synonymt med bohemliv, sprudlande kreativitet, konstnärer, kabaréer och lättklädda shower i kvarterets mest berömda nattklubb – Moulin Rouge.
Dagens Montmartre är något annat: här är fortfarande charmigt, men räkna också med ihärdiga försäljare och turistfällor.  En oas i stadsdelen är Musée de Montmartre, ett stenkast från Sacré Cœur.  Permanentutställningen innehåller verk av Toulouse-Lautrec, Modigliani, Valadon och Utrillo, och ger en fin inblick i det bohemiska konstnärsliv som en gång kännetecknade Montmartre. Museets höjdpunkt är Suzanne Valadons och Utrillos gamla ateljé med stora fönster och härligt ljusinsläpp.
Museet ringas in av trädgårdar tillägnade Renoir, en perfekt plats för picknick.
Inträde: 95 kronor för en vuxen.
Adress: 12-14 Rue Cortot.
www.museedemontmartre.fr

2. Frossa i Dalí

Den som vill beta av ännu ett museum i Montmartre rekommenderas ett besök på Dalímuseet Espace Dalí.
Den mustaschprydde spanjoren Sal­vador Dalí är en av 1900-talets mest populära konstnärer och museet ger en fin inblick i Dalís bisarra och egensinniga värld. Här finns bland annat skulpturen Snigeln och ängeln, som Dalí tillägnade vännen Sigmund Freud.
Inträde: 120 kronor för en vuxen.
Adress: 11 Rue Poulbot.
www.daliparis.com

3. Litet, men naggande gott

Ur köket, som inte är större än en korvkiosk, strömmar franska klassiker med en modern tvist. Bistro L’Estrapade bjuder på fransk husmanskost, men de gör dem på ett nytt sätt. Till exempel inkluderas det nordafrikanska köket på ett kul sätt. 
Bistro L’Estrapade är beläget på en stillsam gata inte långt från Sorbonne. Klientelet är en mix av människor, här finns plats för alla. Eller plats och plats, här ryms bara 22 personer om vi ska vara ärliga. Men det är också intimiteten som är krogens charm. Ett extra plus för vinlistan.
Adress: 15 rue Estrapade.
www.bistrotlestrapade.fr/en

4. Tågstation fylld av konst

Sugen på klassisk konst, men trött på Louvren? Styr stegen mot Musée d’Orsay. Här brukar visserligen köerna ringla långa, men de betas av snabbt. Vackra d’Orsay är beläget på västra stranden om floden Seine. Ljuset flödar in i den forna tågstationen som idag är fylld av fransk konst från perioden 1848 till 1915.
Här finns världens största samling av impressionistisk och postimpressionistisk konst av världskända konstnärer, och bland annat ingår verk av Renoir, Van Gogh och Monet. Konstnärliga höjdpunkter är François Pompons L’Ours Blanc, en isbjörn i form av en skulptur, samt Gustave Courbets närstudie av ett kvinnokön.
Inträde: 110 kronor för en vuxen.
Adress: 1 Rue de la Légion d’Honneur.
www.musee-orsay.fr

15 sköna tips till Parisresan

5. Superfranskt brasserie

Blomsteruppsättningar, linne­servetter, eleganta kypare, vackert mönstrat klinkergolv och stora speglar. Klassikern Bofinger är själva sinnebilden av ett “franskt brasserie”, historien sitter liksom i väggarna.
Bofinger är en parisisk institution som samlar alla – turister, Hollywoodstjärnor, franska politiker och kabaré-artister. Förra året firade kultkrogen 150 år och efter att nyligen ha tillbringat en kväll här, blir intrycket: “Rustik mat, men håller än”. Bofingers matklassiker num­mer ett är choucroute garnie – surkål med korv och kött. En signaturrätt som inte går av för hackor, men som skulle kunna mätta fler magar än min. Skaldjursplatåerna är populära, även dessa en Bofingerspecialitet.
Adress: 5–7 Rue de la Bastille.
www.bofingerparis.com

15 sköna tips till Parisresan

6. Bistro med stil

Ett elegant äldre franskt par smuttar på varsitt glas rött vin, samtidigt som de studerar dagens meny på en griffeltavla på väggen. Till Astier kommer Parisbor (och turister) med ett väl utvecklat smaksinne. Restaurangen öppnades redan 1956 av Madame och Monsieur Astier, men håller stilen än.
Lokalen är vackert bohemisk, linneservetterna rödvitrutiga, atmosfären avspänd, och servicen lågmält vänlig. Middagens höjdpunkt är ostbrickan. Vi beställer en fyrarätters­middag, och när det är dags för ostarna placeras helt enkelt hela den magnifika ostbrickan på vårt bord, och vi botaniserar länge bland morbier, comté, chevre och gruyere,
Adress: 44, rue Jean-Pierre Timbaud.
www.restaurant-astier.com

15 sköna tips till Parisresan7. Modern konst i futuristisk byggnad

Centre Pompidou, eller Beau­bourg som det också kallas, byggdes på initiativ av president Georges Pompidou. Tanken var att skapa ett nutidstempel där konst och kultur kunde förenas. Den futuristiska byggnaden invigdes 1977 och väckte då stor uppmärksamhet. 
Skapelsen påminner om en industrilokal, eller rentav en maskin, med en lång rulltrappa i ett rör, och gångtunnlar i glas. Sju våningar högt, och en fasad i rött, gult och grönt – Centre Pompidou är helt enkelt ett landmärke som heter duga.
Inträde: 140 kronor för en vuxen.
Adress: Place Georges-Pompidou.
www.centrepompidou.fr

8. Häng i Marais

Maraiskvarteren bjuder på en skön blandning av museer, medeltida gator, hypade restauranger, små butiker, vackra byggnader och ett ständigt pågående folkliv. Sympatiskt med Le Marais är just mixen av språk, åldrar, nationaliteter, lokalbor och turister.  Här finns Musée Picasso – ett riktigt bra Picassomuseum – större samling finns inte i världen. Missa heller inte de judiska kvarteren med bokhandlare, synagogor, kosherrestauranger och slaktare.

15 sköna tips till Parisresan

9. Intellektuella Balzar

En klassisk, tidlös favoritkrog i närheten av Sorbonne. Här trängs franska författare med professorer, och äldre damer från grannskapet med pålästa turister. Intellektuellt, och ack, så franskt! Bonsoir – våra bordsgrannar hälsar vänligt och frågar om de får bjuda på ett glas Chablis. Det är trångt mellan borden, men “pratig” och avspänd stämning. Menyn består av fransk, klassisk kokkonst som steak frites, choucroute, haricot verts med lök, kalvlever och sniglar.
Adress: 49 rue des Ecoles.
www.brasseriebalzar.com

15 sköna tips till Parisresan

10. Flodbåt på Seine

Eiffeltornet – check. Notre Dame – check. Louvren – check.
För den som inte har något emot att trängas med andra turister är en båttur på Seine – floden som klyver Paris i två delar – att rekommendera.
Paris är en utmärkt stad att promenera i, men ibland måste benen vila, och att bocka av alla “Parismåsten” från ett soligt båtdäck är ett skönt avbrott i flanerandet.
Pris: 140 kronor för en vuxen (en dryg timme lång resa).  
Adress: Operatören Bateaux-­Mouches båtar avgår från Port de la Conférence, Pont de l’Alma.
www.bateaux-mouches.fr

11. Livlig kvarterskrog

Chez Janou är en typisk fransk kvarterskrog med en meny, en lokal, en stämning, ett klientel och ett husets vin som man bara inte kan tycka illa om.
Menyn är klassisk – men många rätter är lagade på ett “nytt” sätt. Carpaccio på tonfisk, svärdfisk med pesto och mango till exempel, eller jätteräkor flamberade i Pastis.
Självklart avslutar vi hela kalaset med den mytomspunna chokladmoussen. Den rustika skålen placeras direkt på bordet och vi får själva sleva upp så mycket (och tyvärr mer därtill) som vi orkar äta.
På Chez Janou är det nästan alltid kö, så boka bord!
Adress: 2 rue Roger Verlomme.
www.chezjanou.com

12. Shoppa franskt

1:a och 2:a arrondissementet är otvivelaktigt det mest populära shoppingområdet. Här ligger bland annat de stora varuhusen Printemps och Galeries Lafayette.
Butiken Merci måste karakteriseras “Paris största shoppingsuccé” de senaste åren. Här blandas kläder och böcker med möbler och husgeråd. En del av vinsten går sympatiskt nog till välgörenhet.
Bra franska märken är för övrigt Petit Bateau, som tillverkar barn- och vuxenkläder i kvalitetsbomull, och Agnès B, som gör enkla, ofta svarta, väldesignade plagg. Observera att många butiker håller stängt på söndagar.
Merci
Adress: 111 Blvd Beaumarchais.
www.merci-merci.com
Repetto
Adress: 22 Rue de la Paix
www.repetto.fr

13. Matvandra i Latinkvarteren

Latinkvarteren på den intellektuella västra stranden, omfattar i princip arrondissementen 5 och 6. Här blandas stora boulevarder med små mysiga gränder. Universitetet Sorbonne – med sitt livliga studentliv – sätter en tydlig prägel på området.  Latinkvarteren, och förslagsvis Hotel des Grandes Ecoles, är en bra Parisbas. Här är relativt lugnt, men ändå nära till alla “Parismåsten”.
Här finns torget Place de la Contrescarpe med sina uteserveringar – perfekt för den som vill ta en café au lait, eller ett glas vin. Och runt hörnet ligger Rue Mouffetard med sin makalösa matmarknad.

14. Kött på längden och tvären

Le Relais de l’Entrecôte är brasseriet där servitörerna bär ut typ tio tallrikar åt gången, räknar ihop notan på bords­duken, och moppar golvet innan man torkat sig om munnen efter lunchen. Men det är en upplevelse, och ett måste för köttälskaren. Här går inte att boka bord, kön ringlar alltid lång på gatan. Och här serveras en enda rätt: entrecôte.
Restaurangens specialitet är mör entrecôte och frasiga pommes frites, som serveras med en mytomspunnen sås vars ingredienser hålls hemliga. Man får själv välja hur köttet ska tillag-as, och “raw” är verkligen rått.
Adress: 15 rue Marbeuf.
www.relaisentrecote.fr

15. Monets trädgård i Giverny

För den som vill se något annat än Paris citykärna rekommenderas Claude Monets hus och trädgård i den charmiga byn Giverny, en timmes tågresa från Paris. Impressionisten
Monet flyttade till Giverny i slutet av 1800-talet, och blev kvar i 43 år. Här målade han flera av sina kända verk med näckrosor. Ett tips är att göra Monetupplevelsen till en trestegsraket. Förbered besöket i Giverny med att kulturladda i Paris:
Ett – besök Musée d’Orsay. Åk upp till våning fem och besök impressionisterna.
Två – besök Musée d’Oran­gerie i Tuilerieträdgården med Monets näckrosmålningar.
Tre – åk till Giverny!
Inträde: 60 kronor för en vuxen.
Åka dit Tåg från stationen Saint-Lazare i Paris till staden Vernon. Avgång ungefär varje timme, restid 45 minuter. Från Vernon är det fyra kilometer till Giverny. Det finns shuttlebuss och taxi, många väljer att promenera. Observera att trädgården endast är öppen från april till oktober.
www.fondation-monet.com

Resfakta – Paris

15 sköna tips till Parisresan
Resa hit

Direktflyg med bland andra SAS och Air France. Tur och returbiljetter från 1 500 kronor. Lågprisbolaget Ryanair flyger från Skavsta till Beauvais, en liten bit utanför Paris.
Boende
Variationen är stor, här finns allt från enkla vandrarhem till femstjärniga lyxhotell. Icakuriren kan rekommendera:
Phileas
Ett nyrenoverat hotell med små, men fräscha rum, centralt beläget vid Saint-Lazare. Ett plus för den, med franska mått mätt, rejäla frukosten.
Pris: Från 1 500 kronor för ett dubbelrum.
Adress: 24 rue d­Amsterdam.
www.phileashotel.com
Hotel des Grandes Ecoles
Romantiskt hotell med blommiga tapeter, antika möbler och prunkande trädgård. En oas mitt i storstaden. På hotellets gata har för övrigt James Joyce och Ernst Hemingway bott (nummer 71 respektive 74).
Pris: Från 1 350 kronor för ett dubbelrum.
Adress: 75 rue Cardinal Lemoine.
www.hotel-grandes-ecoles.com

Mat & dryck
För prisvärda luncher – spana efter lunchmenyer. Även den bästa bistron erbjuder ofta tre rätters lunchmeny för 150–200 kronor.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top