Nordligaste hörnet bjuder på pubrunda och romantik

Newcastle och Durham är cool restaurangmetropol och pittoresk sagostad i en och samma resa.

Nordligaste hörnet bjuder på pubrunda och romantik
Människor på bar i Durham
Utelivet i Durham är livligt.
Nordligaste hörnet bjuder på pubrunda och romantik
Fish and chips
Restaurangen Colmans Fish and Chips är känd över hela England.

Norra Englands trumfkort är två: här får man otroligt mycket “riktiga England” för pengarna, och här är nästan inga avstånd.
Ett bra Norra England-upplägg inleds med fördel i Newcastle. Eller Newcastle-Gateshead som staden heter nuförtiden. De två städerna, ansikte mot ansikte på varsin sida om floden Tyne, är numera hopslagna och sammanlänkade genom sju vackra broar.

Newcastle-Gateshead är en hipp storstad fylld av kul shopping, historiska sevärdheter och välrenommerade brittiska pubar. Och bra museer. Det samtida konstmuseet Baltic – Centre for Contemporary Art rekommenderas varmt.
Ett skönt område att hänga i är det närmast floden, Quayside, som under senare år har gått från ruffigt till ombonat. Totalrenoveringen har gjort distriktet till stadens medelpunkt, såväl dag- som kvällstid. Här finns numera de hippaste restaurangerna, barerna och kaféerna.

Newcastle-Gateshead är omtalat för sitt nattliv, och en barrunda på några väl valda pubar är ett måste. Här är vänligt och lätt att få kontakt med folk – man sitter sällan ensam på puben, utan det går snabbt att inleda samtal. Det enda problemet är egentligen dialekten, som emellanåt kan vara något svårtydd.
Den klassiska universitets-staden Durham – en kvart bort med tåg – är Newcastles totala motsats. Här är traditionellt och studentikost, men också historiskt intressant och galet idylliskt och romantiskt. Universitetet är ett av landets absolut topp­rankade, i klass med Cambridge och Oxford, och Durham har vissa likheter med just de orter­na.

Här kan man med fördel varva ner i ett par dygn, och besöka
traditionella pubar, bunkra böcker hos bokhandlare, dricka afternoon tea och inte minst – besöka den världsberömda katedralen.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top