Bath – för livsnjutaren

Varma källor, lyxig afternoon tea och kultur i mängder. I Bath är det lätt att må bra.

3 tips

1 Stonehenge
Den som tar sig runt med bil får inte missa en av Englands mesta sevärdheter, Stonehenge, på väg tillbaka till London. Den välbevarade stensättningen från bronsåldern finns förstås med på Unescos världsarvslista.

2 Bath à la Jane Austen
Att uppleva Bath från den ikonförklarade författaren Jane Austens horisont är kul. Hon är Baths genom tiderna mest kända invånare, och staden försöker förstås slå mynt av kändisskapet. Här finns såväl Austenvandringar som ett Austenmuseum – båda rekommenderas! Austen, känd för sin skarpa iakttagelseförmåga, skildrade Bathlivet i romanerna “Northanger Abbey” och “Övertalning”. I Bath samlades den engelska societeten och här kunde skarpögda Austen lätt hämta inspiration till sina karaktärer.

3 Mulberry-outlet
Klassiska engelska märket Mulberry, mest känt för sina väskor och plånböcker, har en stor outlet med kraftigt rabatterade priser i Shepton Mallet utanför Bath. Frossa i “väskor som håller livet ut”.
Adress: Kilver Street, Somerset.

Bath - för livsnjutaren
Afternoon tea
Stans bästa eftermiddagste serveras på Royal Crescent Hotel.
Bath - för livsnjutaren
stonehenge
Missa inte Stor­bri­tanniens stora sevärdhet Stonehenge.

Världsarvsklassade Bath ligger bara en och en halv timmes tågresa från London, och är ett fullgott weekendalternativ till den engelska huvudstaden. Först och främst för att det är en av Storbritanniens absolut vackraste städer, men också för att aktivitetsutbudet är så brett – och lustbetonat.
Icakurirens reporter varvar sevärdheter med shopping med spabesök med att titta på konst med att dricka afternoon tea, och får ut mycket av tre dagar i staden.
Andrew Butterworth, pensionerad historielärare och numera Bathguide, sammanfattar sin hemstad:
– När man ändå är här får man inte missa historiska riktmärken som the Royal Crescent, the Circus, de romerska baden och pumprummet. Bath handlar förstås mycket om historia. Men jag tycker också att Bath är en stad att verkligen njuta av. Att bara flanera runt och titta på människor och gatuunderhållning gillar jag själv allra bäst. Jag tycker också att man ska smita in på något kafé och dricka afternoon tea, samt unna sig en dag på vårt vackra spa.

Therme Bath Spa är stadens “kropp och själ”-stolthet, och  Storbritanniens enda naturligt varma källor. Här finns bastubad med olika dofter och syften, och behagligt tempererade bassänger. Härligast är utomhuspoolen med sagolik utsikt över tinnar och torn, och det går nästan att föreställa sig hur romarna levde här en gång i tiden. Det ryker från vattnet, som håller behagliga 35 grader oavsett hur kallt det är i luften. Vattnet innehåller mineraler och spårämnen som sägs göra gott för både hud och hälsa.

Lämna inte Bath utan att ha druckit afternoon tea, som det görs reklam om i varje kaféfönster. Den mest klassiska tesalongen är The Pump Room – ett rum som andas historia. Här bör man komplettera sin tebeställning med ett glas “husets vatten”, som lär innehålla en väldig massa nyttigheter. Men var beredd – det både luktar och smakar förfärligt.
– Men vill man vara fin får man lida pin, menar Andrew Butterworth.

Stans bästa eftermiddagste serveras dock på the Royal Crescent Hotel. Teritualen inleds med champagne och snittar. Därefter tar varma scones, hemkokt marmelad och clotted cream vid. Sist levereras ett fat med underbara bakelser. Husets teblandning ska drickas till.
Bath är en bra bas för utflykter. Här är landsbygden sagolikt vacker, så den som har möjlighet bör se sig om. Varför inte varva vandringar på hedarna med besök på landsortspubar?
Enjoy!

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top