Vandrarvänligt längs vattnet

Wales har två trumfkort: stränderna, varav en är rankad som den tredje bästa i Europa, och vandringslederna längs kusten.

Stränder på topplistan

Stränder är kanske inte det första man tänker på när någon säger Wales, men faktum är att stränderna här ständigt figurerar på olika topplistor.

Populärast är Rhossili, Barafundle och Tenby, som nästan alltid finns med på listor över “Storbritanniens toppstränder”.

År 2013 gjorde Rhossili allra bäst ifrån sig, och fick utmärkelsen “Storbritanniens bästa”, men också “Europas tredje bästa” och “Världens tionde bästa” strand, framröstad av resesajten Tripadvisors användare.
Av Wales hundra stränder har 36 “Blå flagg”-status, som är en internationell miljöutmärkelse och ett kvitto på att stranden är ren och säker.

Vandrarvänligt längs vattnet
Bafundle
Barafundle är en av Storbritanniens bästa stränder.

Nytt på den walesiska vandrings­fronten är den 140 mil långa leden Wales Coast Path, som binder samman hela kustremsan. Den invigdes för snart två år sedan, och har fått mycket uppmärksamhet i vandrarkretsar. I samband med att den nya leden öppnade utnämnde till exempel Lonely Planet Waleskusten till “ett av världens bästa resmål”.
Hur långt man vill vandra väljer man förstås själv. Man kan ju följa leden under en dag, alternativt satsa på en långvandring som omfattar veckor.

Det bästa med Wales Coast Path är den varierade naturen – klippor med dramatisk utsikt, sandstränder och hedar. Dessutom är djurlivet rikt här längs kusten, och det är inte omöjligt att få syn på sälar, lunnefåglar, delfiner och sillgrisslor, allt beroende på säsong och plats förstås.
En stor fördel med en Walesvandring är att det aldrig är långt till närmaste pub eller B&B. Att varva ner med en ale efter en lång dag till fots är precis så härligt som det låter.

Ytterligare ett bra vandringsområde är nationalparken Snowdonia. Snowdon heter också Wales högsta bergstopp som ligger en dryg kilometer över havet. Här finns flera vandringsleder som är förhållandevis enkla, men som ändå har allt en bra led ska ha – inte minst en vidunderlig utsikt.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top