Övernatta med guldkant

På den brittiska landsbygden finns boenden som är värda en resa i sig. Checka in på ett slott eller varva ner på en lantgård.

Läs mer

www.swintonpark.com
www.carrhousefarm.co.uk

Prisexempel

Swinton Park kostar 1 900 kronor per person och natt. Del i dubbelrum och inkl frukost och middag. För bättre pris: spana efter prisvärda sista-minuten-erbjudanden.

Carr House Farm B&B kostar från 400 kronor per person och natt. Del i dubbelrum och frukosten inkluderad.

Tips! Det vimlar av härliga brittiska boenden à la Swinton Park och Carr House Farm – läs mer: www.visitbritain.com

Övernatta med guldkant
Matsalen swinton park
Spana på kändisar och njut av en avsmakningsmeny på Swinton Park.

I det stora sällskapsrummet brinner en brasa från morgon till kväll. Vi lutar oss tillbaka i de djupa fåtöljerna och njuter av afternoon tea, scones och trekantsmackor.
Vi är på Swinton Park, ett slott på den engelska landsbygden som andas så mycket historia och tradition att vi då och då inbillar oss att vi medverkar i en film, alternativt har förflyttat oss bakåt i tiden.
– Ska jag visa er omgivningarna?, undrar slottets ägare Felicity Cunliffe Lister och tar med oss på en vandring i dimma och duggregn över ängar och i ekskogar.

Hon och hennes man Mark köpte slottet år 2000. Egendomen hade tidigare funnits i familjens ägo, och nu köptes det tillbaka, och den stora förvandlingen från nedgånget slott till en lyxig resort med 31 sovrum påbörjades. Förvandlingen blev en framgångssaga och slottet har tilldelats så många priser och utmärkelser att Felicity inte kan minnas dem alla.
Hit åker stressade storstadsbor (många kändisar, skvallrar personalen) som vill koppla av. Den fina kritik som både boendet och köket har fått i brittisk press har antagligen bidragit till hypen. I lobbyn finns ett helt bord med pärmar fyllda av klipp från olika tidningar.
Avsmakningsmenyn ändras ständigt efter säsong och utbud. Mottot är “klassiska råvaror men i nya tappningar”, och vi äter duva, kanin, dovhjort, ren och fasan. Grönsakerna och kryddorna odlas i den egna trädgården, och det mesta viltköttet är också från ägorna.
Olika jaktlag samlas gärna här, och det finns ett helt rum med gummistövlar och oljerockar för den som vill ströva i slottets marker, men inte fått med sig rätt utrustning.
“Attention to details” verkar vara slottets motto. När vi återvänder till rummet på kvällarna strömmar lågmäld, klassisk musik ur högtalarna, och ett Molton Brown-cerat ligger på den uppbäddade sängen.
Dagen efter reser vi vidare till Swinton Parks raka motsats – ett litet, enkelt B&B på landet. Också lyxigt – men på ett helt annat sätt.

Carr House Farm B&B är en bondgård från 1700-talet, mitt i vackra North York Moors National Park. Anna och Jack heter paret som driver det familjära B&B som har fått många utmärkelser, däribland för sina klassiska, brittiska frukostar.
Och morgonmålet är onekligen en upplevelse i sig: bordet svämmar över av blodpudding, bönor, bacon och ägg i olika varianter.
– Vill ni följa med och mata valparna? Jack föder upp hundar, säger Anna.
Paret har inget emot att man följer arbetet på gården. Roligt för den som reser med barn, men barnen ska ha fyllt åtta för att få bo här.
När vi säger farväl sticker Anna åt oss varsin burk Yorkshirehonung.
–  Ni måste ju ha ett minne så att ni längtar tillbaka, säger hon.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top