”Jag längtar efter ett nytt förhållande – utan sex”

Ärlighet har inte lönat sig då jag bara fått otrevliga svar när jag har berättat om min ovilja att ha sex. Hur ska jag kunna hitta det jag letar efter?

Jag är en kvinna i 50-årsåldern. Jag blev änka för ett antal år sedan och är mamma till två barn som nu är vuxna. Medan barnen bodde hemma hade vi en härlig liten familj, men nu när de har flyttat hemifrån känner jag mig ganska ensam. Sedan jag blev änka har jag haft förhållanden då och då, men jag har också trivts bra med mig själv och barnen på egen hand.

Nu skulle jag dock vilja ha ett mer permanent förhållande. Problemet är att jag efter klimakteriet helt har förlorat min sexlust, och jag har egentligen inte heller något större behov av att hitta min sexlust igen. Jag gillar kyssar och kramar, men det är också allt.


LÄS ÄVEN: Harriet: Min nya granne är alldeles för närgången


Jag har försökt skriva det här på olika dejtingsajter som jag har testat, men jag har mest bara fått obehagliga svar som ”Så vad gör du här egentligen?” och ”Jag ska fixa det”. Så min ärlighet har inte lönat sig i slutändan, och jag blir upprörd av de arga och elaka svaren som jag ofta får. Även om jag vet att de som skriver till mig inte har rätt får deras förnedrande och elaka meddelanden mig nästan att tappa självförtroendet. Och det här är vanliga dejtingsajter, inte sexsajter.

Men vad ska jag göra egentligen? Var hittar jag det jag letar efter? Det vill säga en man som är intellektuell, snäll, mysig och introvert, precis som jag själv, och som inte vill ha sex. Finns de inte ens?

VL

Relationsexperten Vibeke Dorph svarar:

Till att börja med tycker jag att det är en dålig idé att spendera utrymme i en kontaktannons på att skriva om de saker som du inte letar efter hos en partner. Då är det roligare om du skriver om allt du drömmer om och sedan inser att du aldrig kommer att uppfylla alla dina drömmar men att du kommer att få något annat istället.

Det senare är den erfarenhet som de flesta jag känner har haft när de, precis som du, har letat efter en partner på nätet. Även här har de börjat ställa krav och ha vissa förväntningar på en potentiell partner. Men lustigt nog har många av dem fått en partner som har visat sig vara helt annorlunda än vad de till en början letade efter. Till exempel kollegan som letade efter en välutbildad och beläst man men som nu har funnit lyckan med en söt och skojfrisk kille som inte är välutbildad och hellre mekar med bilar än läser böcker.


LÄS ÄVEN: Så dejtade vi förr och nu – inklusive ordlista för nätdejtare


Så mitt råd till dig är att, så att säga, sänka garden och försöka träffa män som verkar trevliga men som inte nödvändigtvis uppfyller alla dina krav och reservationer. När allt kommer omkring vet man aldrig om din sexlust plötsligt kommer tillbaka när du träffar rätt person och rätt stämning infinner sig.

Om du inte vill prova den här modellen kanske du vill leta efter en bra och påläst vän istället, och i så fall kan det ju vara såväl en kvinna som en man.

Det finns nämligen också sajter där fokuset mer ligger på att träffa vänner, och då slipper du allt som har med sex att göra.

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top