Så dejtade vi förr och nu – inklusive ordlista för nätdejtare

Kärleken må vara evig men metoderna att hitta en partner har förändras. Förr cyklade vi till dansbanan och höll handen i biomörkret. Nu sveper vi höger eller vänster på mobilen och får vara beredda på att bli ghostade eller benchade.

1950-talets sökande efter kärleken var en helt annan femma än dagens digitala dejtande. Ett livslångt äktenskap och barn var den helt dominerande modellen för människors kärleksliv. Till vuxenblivandet hörde att hitta en partner och bilda familj. Det låg en skam över skilsmässor, utomäktenskapliga barn och att inte ”bli gift”.

– Man ska komma ihåg hur blyga och tafatta de unga var i mitten av 1900-talet. Det fanns mycket osäkerhet kring hur man närmade sig det andra könet, säger Orvar Löfgren, professor emeritus i etnologi.

Begränsade kontaktytor för att dejta på 1950-talet

–  Då erbjöd populärkulturen en slags enkla arenor för kärlek: ”Jag törs i alla fall fråga om vi kan gå på bio”. Man satt där i mörkret, på filmduken vällde passionerna fram och då kanske man vågade hålla den andra i hand. Och sedan det stora – att få cykla hem tillsammans från bion.


LÄS ÄVEN: 100-årigt ideal råder än: Länge leve kärnfamiljen


Man träffades på kafé eller på dans men kontaktytorna var begränsade. I städerna flydde unga hemmens trångboddhet för att i grupp promenera gata upp och gata ner. 

2020-talets dejting

Startsträckan in i vuxenlivet har blivit längre. Unga vill hinna utbilda sig och resa, trösklarna på bostadsmarknaden har höjts, tryggheten på arbetsmarknaden sänkts. Barnafödandet sjunker och skjuts uppåt i åldrarna. 2022 föddes fler barn av kvinnor som fyllt 45 än av tonåringar. Samma år låg fruktsamhetstalet på 1,5 barn per kvinna. På 30-talet när makarna Myrdal skrev boken “Kris i befolkningsfrågan”, låg det på 1,7.

Ensamboendet är nu den vanligaste levnadsformen i Sverige. Två miljoner hushåll, eller 41 procent av alla svenska hushåll, bestod 2022 av en vuxen utan barn.

Större valfrihet och ökad velighet

På dejtingfronten har valfriheten exploderat. Om cykeln på 30-talet ökade ens geografiska räckvidd med någon mil så kan dagens dejtingappar öka antalet potentiella partners med hundratusentals, över hela världen. Åtminstone teoretiskt.

Men även veligheten tycks öka, att döma av ordlistan nedan. Den israeliska sociologen Eva Illouz, som bland annat skrivit boken ”Därför tar kärleken slut” menar att alltför stor valfrihet verkar förlamande och gör det svårare för oss att välja. Det kan ju alltid finnas någon bättre bara en svepning bort. Det är samma fenomen som forskare sett hos konsumenter. Det är större chans att du köper en burk sylt om det finns fem olika att att välja på i mataffären, än om det finns 25.

Mer rationellt sökande efter kärlek

I stället för i vimlet på dansbanor och krogar sker nu mycket av sökandet efter en partner hemma, i ensamhet framför datorn eller mobilen. 

Om förälskelse och attraktion förr sågs som något magiskt och oförklarligt ger de digitala tjänsterna intrycket att sökandet efter kärlek nu sker mer rationellt. Vi kan sätta upp specifikationer för vem vi vill träffa och algoritmerna förmodas sålla fram dem som passar bäst utifrån vad vi (mer eller mindre sanningsenligt) fyllt i om oss själva. Den amerikanska plattformen DNA Romance säger sig inte bara matcha intressen och personlighet utan även DNA-markörer.

Snabbare sex och familjebildning vid nätdejting

Dejting som börjar på nätet leder statistiskt sett snabbare till sex, men också snabbare till familjebildning än den helt analoga dejtingen. På nätet kan man ange vad man söker, antingen det är ett fast förhållande och barn, eller en lösare förbindelse. Vid traditionell dejting behövs ofta mer tid för att utröna vad partnern vill med relationen.

Enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2022” nätdejtar var fjärde singel.

Nyord för nätdejting

Ghosting

Den andre försvinner som ett spöke. Hen slutar svara på dina meddelanden, utan förklaring eller tydligt avslut på den kontakt ni haft, oavsett om den varit enbart digital eller inbegripit träffar i verkligheten.

Caspering

Döpt efter det tecknade barnspöket Casper. En mildare form av ghosting. Den andre svarar men dröjande, passivt och utan engagemang. Kontakten rinner långsamt ut i sanden.

Zombieing

När ghostaren dyker upp igen efter en tid, som om ingenting hänt och för att testa om hen fortfarande har någon dragningskraft. Likt en zombie som återuppstår från de döda.

Benching

Att hålla någon på sträckbänken. Ni träffas men bencharen vill inte definiera vad för slags relation ni har. Kanske för att kunna utforska andra alternativ parallellt.

Breadcrumbing

Av det engelska ordet för brödsmulor. Du får nöja dig med små smulor av den andres uppmärksamhet men tillräckligt för att hålla ditt hopp vid liv.

Situationship

Att vara i en situation. Som alternativ till att vara i en relation (relationship). Man är känslomässigt engagerad i varandra men utan att vilja binda sig eller planera för framtiden. Ett mellanting mellan tillfälligt sex och ett fast förhållande. Partnern klassas inte som flick- eller pojkvän. Den internationella tidskriften Time hade nyligen en rubrik som översatt till svenska lyder ”Situationship är framtidens dejting. Det är ingen dålig sak.” Författaren, sexologen och relationscoachen Myisha Battle, menade att ”situationskapet” kan hjälpa människor att släppa fokuseringen på vart förhållandet är på väg och njuta mer av nuet.

Källor: TT, DN, Time, forskning.se, Vetenskapens värld i SVT.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top