Solveig: Jag vill inte semestra med min mans barn

Min man insisterar på att hans barn ska följa med på våra familjesemestrar men det är jag som får ta hand om dem. Borde vi åka på var sitt håll?

Jag är gift med en man som har två barn på 4 och 5 år från ett tidigare förhållande. De bor här hos oss varannan helg, tillsammans med vår 2-årige son. Min man har aldrig kunnat sätta sina egna behov åt sidan för sina barn och tillbringar hellre tid med sin mobiltelefon än med dem. Det innebär att det alltid är jag som gör allt när barnen är här och det börjar bli för mycket. Jag har försökt att prata med honom om det, men svaret är att han bara är som han är.

Särskilt våra semestrar orsakar problem varje år, eftersom det aldrig blir någon semester för mig. Min man är själv skilsmässobarn och har upplevt hur det var att bli avvisad och han kräver därför att hans barn ska åka med på alla våra utlandssemestrar.

Men jag är inte intresserad av det. Det är som att vara på jobbet från tidig morgon till sen kväll eftersom jag, som sagt, är ansvarig för allt som har med barnen att göra och dessutom saknar tid för vår egen son.


LÄS ÄVEN: ”Jag står inte ut med mitt bonusbarn – och bryr mig inte ens om honom”


Jag har därför nu föreslagit att min mans barn kan följa med oss på våra utlandsresor vartannat år och att vi gör en resa till ett sommarhus på hemmaplan med dem under de år då de inte reser. De andra åren kan min man, vår son och jag åka utomlands på egen hand.

Min man håller inte alls med om detta, men om jag föreslår att han kan åka med sina barn och lämna mig och vår son hemma blir han förolämpad och säger att jag inte accepterar hans barn. Men jag har bara inte råd att tillbringa min semester och mina pengar på att stressa, skälla och uppmärksamma hans barn hela tiden.

Vad tycker du om det?

Solveig

Vibeke Dorph svarar:

Jag tror inte att det är en lösning att åka på semester utan din mans barn. Eftersom din man har upplevt det själv kommer det att skapa en spricka i er familj, och oavsett hur du ser på det kommer din mans barn att känna sig utanför om du skapar ett slags A- och B-lag i familjen.

Med detta sagt förstår jag inte varför din mans barn ska betala priset för att deras far inte tar sin del av ansvaret för dem.

Det är helt okej att han nobelt insisterar på att de ska åka på semester med honom, men varför lämnar han ansvaret för att ta hand om dem till dig? Så jag tror att det första du behöver göra är att göra klart för honom att det är hans brist på engagemang för barnen, inte du eller barnen, som är problemet här.


LÄS ÄVEN: ”Min man vill inte att jag reser med min dotter”


För att få honom att förstå detta skulle jag göra en torr och förnuftig lista över allt som du är så ensam med och som han kan och måste delta i i framtiden.

Det handlar både om praktiska saker, som vaggvisor och solkräm, och om att han ibland gör något på egen hand med sina två barn så att du kan få en paus.

Försök att prata om saker på ett förnuftigt sätt och leta efter lösningar istället för fler argument.

Om din man inte vill hjälpa till att lösa problemet har du inget annat val än att låta honom åka utomlands på egen hand med sina två barn medan du laddar batterierna och kopplar av hemma.

Hans barn kommer att ha stor nytta av detta och din man kommer att lära sig den hårda vägen hur man tar ansvar för sina barn, vilket du har tagit på dig under alldeles för lång tid.

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top