Juristens råd: Så tar ni hand om arvet utan bråk

Begravningen är över. Kvar finns sorgen, tomheten – och ett berg av praktiska uppgifter som måste lösas. Bouppteckning, konton som ska avslutas och arv som ska delas. Och hur undviker man att det blir gräl?

Mer än en halv miljon svenskar är oroliga för att deras nära och kära kommer att hamna i konflikt om deras arv efter deras bortgång. Juristen Arne Larsson på Familjens Jurist upplever dock inte att det så ofta blir riktiga bråk. Men de gånger konflikter uppstår är det ofta på grund av att det dyker upp överraskningar man inte räknat med.

– Att barn hamnar i bråk om arv är ofta föräldrarnas fel. Att de faktiskt har behandlat barnen lite orättvist. De kanske har gynnat något av barnen ekonomiskt – kanske också under uppväxten mer än de andra. En upplevd orättvisa skapar ofta konflikter. Men föräldrarna själva, som exempelvis gett en gåva till något av barnen, kanske tycker de har varit rättvisa. 

Arne Larsson på Familjens jurist Foto: Stefan Tell

Våga prata om arv

Men enligt Arne Larsson är det vanligaste skälet till konflikt efter just föräldrars bortgång att de låtit bli att tala med sina barn om hur de tänkt med sitt arv. Eller att de kan ha smugit med gåvor i förtid, vilket så klart kan leda till bråk bland anhöriga.

– Som förälder tänker man att ”det här förstår de nog…” Många gör saker utan att berätta, kanske av feghet eller rädsla över reaktionen. Dyker det då upp en överraskning i samband med bouppteckningen, som: ”Sommarstugan? Nej, men den fick ju jag för flera år sedan!”, ja då blir ju den arvinge som inte ens fått veta detta naturligtvis både ledsen, kränkt och arg.  


LÄS ÄVEN: Vem ärver? 11 viktiga fakta att känna till


Arne Larssons främsta råd är därför att våga tala med barn och anhöriga om hur man tänker med sitt arv. Visst kan det kännas oerhört jobbigt att prata om livets slut och saker som rör pengar. Men vågar man öppna upp sig så minskar också risken för framtida bråk.

– Och om man nu önskar hjälpa något av sina barn lite extra, ställ frågan och involvera övriga: ”Vi tänkte ge sommarstugan till Annika, de har ju inget ställe som ni andra, vad tycker du, ni kan kanske kompenseras på annat sätt?” 

Är alla arvingar tillfrågade och informerade så är risken för en infekterad situation inte alls lika stor, enligt Arne Larsson. 

– Man kan enklare acceptera en orättvisa om man känner till den från början. Men en kalldusch vid bouppteckningen innebär stor risk för konflikt och i värsta fall arvstvist.  


LÄS ÄVEN: Britt, 47: ”Vi syskon har slutat prata med varandra på grund av arvet”


Lever du som gift, har gemensamma barn och generellt är okej med att låta ärvdabalken styra ditt arv – alltså lagen som bestämmer vem som ska ärva vad – så behöver du i grunden inte skriva testamente. Men det kan ändå finnas anledningar, säger Arne Larsson. 

– Många skriver testamente för att säkerställa att det barnen ärver blir deras enskilda egendom. Det kan bli mycket olyckligt om det barn som ärver efter något år skiljer sig, och då får se sitt arv försvinna i skilsmässan. Detta kan man skydda sina barn mot – i just ett testamente. 

Sambo ärver inte

Men om man hamnar i konflikt efter en närståendes bortgång, hur går man  egentligen vidare? 

– Det kan ju så klart bli en del gnissel men ofta löser sig de flesta frågor med hjälp av medling och ledning av bouppteckningsförrättaren – eller en person som styr processen. Oro och misstänksamhet beror ofta på att man inte vet hur kommer det att bli. Ofta kan information, någon neutral som säger ”så här kommer det att bli” i det läget ge både lugn och acceptans. Men blir det konflikt på riktigt – så att man inte pratar med varandra – så får det lösas genom att båda sidor anlitar egna juridiska ombud.  


LÄS ÄVEN: Det här ska du göra när någon dör – checklista


Är det någon särskild grupp som drabbas oftare av tvist? 

– Det finns ju många familjekonstellationer, men särskilt drabbade är nog sambor, som faktiskt inte ärver varandra, inte ens de med gemensamma barn. Jag råder alla som lever som sambor och som vill ärva varandra att skriva testamente.

Så hjälper du barnen att undvika arvstvist

För att undvika uppslitande framtida tvister och bråk kan du hjälpa dina egna arvingar på flera sätt. 

Läs på om hur ditt arv fördelas

Om du är okej med att låta lagen, det vill säga ärvdabalken, styra arvet behöver du inte göra något. Annars bör du upprätta ett testamente. 

Fundera på vem du vill ska ärva vad

Utifrån din egen situation, fundera på vad som händer om du eller din partner plötsligt skulle gå bort. Hur du vill göra med ditt arv? 

Våga prata om arv och testamente innan du dör

Det är viktigt att du vågar prata om hur du har tänkt dig med arvet med barn och anhöriga. Visst kan det vara jobbigt, men du minskar risken för bråk mellan dem.

Var rättvis mot dina barn

Anhöriga har ingen rätt att på förhand få veta hur du vill fördela arvet. Samtidigt kan det skapas onödiga konflikter om något döljs. I den mån det går, försök vara så rättvis som möjligt mot barnen. 

Var tydlig med förskott på arvet

Om du vill ge bort något av värde medan du lever behöver du upprätta ett gåvobrev. Dokumentera och informera anhöriga. Var tydlig med om det är ett förskott på arvet eller inte. Undvik att smyga med gåvor då det oftast leder till bråk.

Källor: Familjens jurist, Novus-undersökning, mars 2023.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top