Alice: Mamma favoriserar min systers barn – och struntar i mina

När jag och mina tonårsdöttrar umgås med resten av familjen förväntas mina flickor sitta barnvakt åt min systers dotter. Både jag och mina döttrar blir ledsna över detta. Hur kan jag lösa det här?

Jag är gift och mamma till två barn. Jag flyttade från min hemstad till en större stad när jag var 19 år och har rotat mig här. Min syster är fyra år yngre och bor i närheten av våra föräldrar som hon har ett mycket nära förhållande till. Hon är ensamstående mamma till en 10-årig flicka.

Min lillasyster och jag är väldigt olika och har egentligen aldrig stått varandra nära. Jag har alltid känt att vår mamma har behandlat oss olika. Kanske var jag mer pappas flicka och det har alltid förväntats att jag ska klara mig själv. Mamma har alltid varit överbeskyddande mot min lillasyster.


LÄS ÄVEN: Min svärmor anklagar mig för att vara en dålig mamma – gång på gång


Problemet är att mamma upprepar mönstret med sina barnbarn. Hon favoriserar min lillasysters dotter. Vi har just tillbringat fem dagar tillsammans och alla skulle dansa efter min systerdotters pipa. Mina barn är tonåringar och de förväntades underhålla sin kusin. Det ville de ju inte göra hela tiden, och då fick både barnen och jag tillsägelse av både mamma och min syster.

Mitt i allt detta tänkte jag att mina föräldrar träffar flickan varje dag medan de sällan träffar mina barn och att de borde ta tillvara tiden med dem. Mina barn var också ledsna över att mormor och morfar behandlade dem mer som barnvakter än barnbarn.

Det här är ju inte sista gången vi möts som familj, nu är det ju sommarlov. Är det något jag kan göra för att lösa det här problemet?

Alice

Vibeke svarar: Lär dina barn att sätta gränser

Självklart tycker jag att det är ett problem att din mamma gör så stor skillnad på sina barnbarn. Om jag förstår saken rätt har du inte talat med dina föräldrar om detta. Du har säkert lärt dig bita ihop och svälja oförrätter. Det kan vara bra ibland men det är också viktigt att du lär dina barn att det är okej att tala om när man känner sig ledsen och orättvist behandlad.


LÄS ÄVEN: ”Jag får ångest av mammas elaka kommentarer – ska jag bryta kontakten?”


Mitt råd till dig är att, innan du hälsar på nästa gång, säger till din mamma att dina barn följer med för att de är en del av familjen och inte för att jobba som barnvakter.

Det är också bra om du lär dina barn att sätta ner foten när de känner sig utnyttjade. De kan göra det på ett vänligt men bestämt sätt, särskilt om du backar upp dem. Både dina föräldrar och din syster skulle nog må bra av att upptäcka att världen inte snurrar runt deras lilla prinsessa.

Vibeke

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top