Du behöver
- Ca 1 liter olja till fritering
- 4–6 sötpotatisar
- 3 dl majsmjöl
- 1½ dl majsstärkelse
- 1½ msk lökpulver
- 1 msk senapspulver
- 1½ tsk socker
- ½–1 tsk cayennepeppar
- Salt
- 6–7 dl kolsyrat vatten Chipotlemajonnäs
- ½ vitlöksklyfta
- 2 dl god majonnäs
- ½ tsk vitvinsvinäger
- 1–2 msk chipotle i adobo
- Salt
Gör så här
Pommes frites: Skala eller skrubba sötpotatisarna och skär dem i stavar. Torka dem helt torra med en ren kökshandduk eller hushållspapper.
Blanda majsmjöl, majsstärkelse, lökpulver, senapspulver, socker, cayennepeppar och salt. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda till en jämn smet.
Värm oljan i en stor kastrull. Doppa sötpotatisstavarna i smeten och fritera dem i den heta oljan i omgångar tills de är gyllene och genomstekta. Det tar bara 2–3 minuter. Kontrollera en bit för att säkerställa att den är färdig. Låt fritesen rinna av på hushållspapper och krydda eventuellt med lite extra salt
Chipotlemajonnäs: Riv vitlöken fint och blanda den med majonnäs, vinäger och finhackad chipotle i adobo. Smaka av med salt.
Servera de krispiga sötpotatisfritesen genast tillsammans med chipotlemajonnäsen.