Glutenfria havrekakor – enkelt och gott

Det är enkelt att göra glutenfria tekakor på glutenfri havregryn, rismjöl och bovetemjöl.

Tillagningstid: 25 minuter | Extra tid: 60 minuters jäsning + 13 minuter i ugn
12 stycken

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 4 msk smör- och rapsolja eller rumstempererat smör
  • 2 dl glutenfri havregryn
  • 2 dl rismjöl
  • 2 dl bovetemjöl + till utbakning
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • Pensling
  • Kallt vatten
  • Glutenfria havregryn

Gör så här

1

Värm mjölken i en kastrull så att den är fingervarm. Häll mjölken i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt smör- och rapsolja. Rör så att jästen löser sig.

2

Blanda havregryn, rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk, socker och salt i en annan bunke.

3

Tillsätt havregrynsblandningen till jästblandningen samtidigt som du kör med en elvisp i 4-5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt av en bakduk i 30 minuter.

4

Strö lite bovetemjöl på ett bakbord. Häll upp den något kladdiga degen på bakbordet och dela den i 12 jämnstora delar.

5

Ta bovetemjöl på händerna och forma en bulle av varje del. Platta ut till tekakor, 11 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Nagga med gaffel. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6

Pensla med kallt vatten och strö på havregryn.

7

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 13 minuter. Låt svalna på galler. De ska ha kallnat helt innan de skärs upp.

8

Frys in och ta fram tekakorna allteftersom.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top