Du behöver
- ½ dl ströbröd
- 1 dl kallt vatten
- 400 g blandfärs
- 1 ägg
- ¾ tsk salt
- Svartpeppar
- Smör- och rapsolja eller rapsolja att pensla med Fyllning
- 1 gul lök
- 1 dl urkärnade gröna oliver
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g fetaost eller salladsost Ugnspotatis med citron
- 1 kg fast potatis, gärna lite mindre
- Smör- och rapsolja eller rapsolja
- Saften från ½ pressad citron
- Salt Tsatsiki
- ½ gurka
- Salt
- 3 dl turkisk yoghurt
- ½ dl finhackad dill
- Salt och peppar Servering
- Sallad Ugn
- 225°
Gör så här
Ugnspotatis med citron: Tvätta och dela potatisen i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över smör- och rapsolja och citron och salta. Rosta potatisarna i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt blandfärs, ägg, salt och svartpeppar och blanda till en jämn smet.
Fyllning: Skala och dela löken i halvor. Skär halvorna i först tunna skivor och sedan en gång till. Hacka oliverna grovt och riv eller pressa vitlöksklyftorna. Smula fetaosten. Blanda allt i en liten skål.
Platta ut färsblandningen till en rektangel på en bit plastfolie, färsen ska mäta 20x30 cm. Lägg fyllningen som en sträng längs med ena långsidan och rulla ihop till en rulle.
Lägg rullen, med hjälp av plastfolien, i en smord ugnsfast form. Kasta plastfolien, pensla rullen med smör- och rapsolja och stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Tsatsiki: Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö lite salt ovanpå och låt gurkan dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Lägg gurka, turkisk yoghurt, dill, salt och peppar i en skål och blanda. Ställ tsatsikin kallt tills det är dags att äta.
Servera köttfärsrullen med potatis, tsatsiki och en sallad.