Lättlagad thaigryta med lax och räkor

Överraska smaklökarna med smaker från Thailand! Den här grytan är både god och lättlagad.


4 portioner

Du behöver

  • 400 g laxfilé, skinn- och benfri
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd thaichili eller spansk chilifrukt
  • 1 bit ingefära, ca 5 cm
  • 2 citrongräs
  • 3 msk neutral matolja, tex rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 g
  • 4 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk socker
  • 1 lime, finrivet skal
  • 300 g räkor, skalade
  • Servering
  • Jasminris eller risnudlar
  • Hackad koriander
  • Limeklyftor

Gör så här

1

Skär laxen i mindre portionsbitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär chilin i tunna skivor. Skala och finhacka ingefäran. Banka lätt på citrongräset för att det lättare skall ge smak åt grytan.

2

Fräs hackad lök, vitlök, chili och ingefära i olja i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, koriander, fisksås, soja och socker. Koka såsen i 10 minuter utan lock och tillsätt finrivet limeskal. Lägg ner laxen och sjud i några minuter tills laxen är genomkokt.

3

Tillsätt räkorna. Dra kastrullen från värmen för att räkorna inte skall bli sega i konsistensen.

4

Servera grytan med nykokt ris eller nudlar, toppa med lite hackad koriander och servera klyftor av lime att pressa över grytan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top