Du behöver
- 400 g laxfilé, skinn- och benfri
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd thaichili eller spansk chilifrukt
- 1 bit ingefära, ca 5 cm
- 2 citrongräs
- 3 msk neutral matolja, tex rapsolja
- 1 burk kokosmjölk, ca 400 g
- 4 msk finhackad färsk koriander
- 1 msk fisksås
- 2 msk japansk soja
- 1 msk socker
- 1 lime, finrivet skal
- 300 g räkor, skalade Servering
- Jasminris eller risnudlar
- Hackad koriander
- Limeklyftor
Gör så här
Skär laxen i mindre portionsbitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär chilin i tunna skivor. Skala och finhacka ingefäran. Banka lätt på citrongräset för att det lättare skall ge smak åt grytan.
Fräs hackad lök, vitlök, chili och ingefära i olja i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, koriander, fisksås, soja och socker. Koka såsen i 10 minuter utan lock och tillsätt finrivet limeskal. Lägg ner laxen och sjud i några minuter tills laxen är genomkokt.
Tillsätt räkorna. Dra kastrullen från värmen för att räkorna inte skall bli sega i konsistensen.
Servera grytan med nykokt ris eller nudlar, toppa med lite hackad koriander och servera klyftor av lime att pressa över grytan.