Italiensk kycklinggryta med tomat och svamp

Kycklinggrytan blir extra lyxig med kantareller eller den svamp som du gillar, exempelvis skogschampinjoner. En krämig risotto är perfekt att servera till grytan.


4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 3–4 msk olivolja
  • 800 g kycklinglårfilé
  • Salt och svartpeppar
  • 2 dl vitt vin
  • 300 g cocktailtomater
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk rosmarin
  • 500 g svamp, tex kantareller eller skogschampinjoner
  • Gremolata
  • 1 liten bunt bladpersilja
  • 1 citron, finrivet skal
  • Risotto
  • 1 ½ l vatten
  • 1 buljongtärning, tex kyckling
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 3 dl tort vitt vin
  • 50 g smör
  • 2–3 dl riven parmesan

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i mindre bitar. Finhacka sellerin. Hetta upp en gryta eller traktörpanna med lock och tillsätt några matskedar olivolja.

2

Stek kycklingen så den får färg på båda sidor, några minuter per sida, krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan. Fräs de hackade grönsakerna under omrörning i 10 minuter tills blandningen mjuknat utan att ta färg.

3

Tillsätt vitt vin och låt det få ett uppkok. Tillsätt kycklingen, tomater, lagerblad och rosmarin och låt grytan sjuda på låg värme under lock i ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt, tillsätt lite vatten om det behövs.

4

Rensa svampen och dela i grova bitar. Stek svampen i olivolja tills den fått lite färg och vätskan kokat bort. Krydda med salt och peppar och tillsätt den i kycklinggrytan. Ta grytan av värmen.

5

Gremolata: Finhacka persilja och tillsätt finrivet citronskal, blanda runt.

6

Risotto: Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Skala och finhacka löken och stek i olivolja i en kastrull tills den fått lite färg och är blank, ca 5–10 minuter. Höj värmen och tillsätt riset, blanda och låt det dra åt sig av fettet, fräs i några minuter under omrörning.

7

Tillsätt vinet och låt alkoholen koka bort i någon minut under omrörning. Sjud risotton under omrörning och tillsätt lite buljong i taget. Låt varje buljongslev koka in, innan du tillsätter nästa. Koka risotton tills riset är al dente, d v s har en hård kärna kvar med tuggmotstånd.

8

Rör ner smöret i mindre bitar och blanda ner 2 dl finriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton stå och dra i ett par minuter innan den serveras. Värm kycklinggrytan och servera med risotto och gärna tillsammans med goda oliver och en grönsallad med vinägrett.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top