Du behöver
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 selleristjälk
- 3–4 msk olivolja
- 800 g kycklinglårfilé
- Salt och svartpeppar
- 2 dl vitt vin
- 300 g cocktailtomater
- 2 lagerblad
- 1 tsk rosmarin
- 500 g svamp, tex kantareller eller skogschampinjoner Gremolata
- 1 liten bunt bladpersilja
- 1 citron, finrivet skal Risotto
- 1 ½ l vatten
- 1 buljongtärning, tex kyckling
- 1 gul lök
- 4 msk olivolja
- 3 dl risottoris
- 3 dl tort vitt vin
- 50 g smör
- 2–3 dl riven parmesan
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i mindre bitar. Finhacka sellerin. Hetta upp en gryta eller traktörpanna med lock och tillsätt några matskedar olivolja.
Stek kycklingen så den får färg på båda sidor, några minuter per sida, krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan. Fräs de hackade grönsakerna under omrörning i 10 minuter tills blandningen mjuknat utan att ta färg.
Tillsätt vitt vin och låt det få ett uppkok. Tillsätt kycklingen, tomater, lagerblad och rosmarin och låt grytan sjuda på låg värme under lock i ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt, tillsätt lite vatten om det behövs.
Rensa svampen och dela i grova bitar. Stek svampen i olivolja tills den fått lite färg och vätskan kokat bort. Krydda med salt och peppar och tillsätt den i kycklinggrytan. Ta grytan av värmen.
Gremolata: Finhacka persilja och tillsätt finrivet citronskal, blanda runt.
Risotto: Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Skala och finhacka löken och stek i olivolja i en kastrull tills den fått lite färg och är blank, ca 5–10 minuter. Höj värmen och tillsätt riset, blanda och låt det dra åt sig av fettet, fräs i några minuter under omrörning.
Tillsätt vinet och låt alkoholen koka bort i någon minut under omrörning. Sjud risotton under omrörning och tillsätt lite buljong i taget. Låt varje buljongslev koka in, innan du tillsätter nästa. Koka risotton tills riset är al dente, d v s har en hård kärna kvar med tuggmotstånd.
Rör ner smöret i mindre bitar och blanda ner 2 dl finriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton stå och dra i ett par minuter innan den serveras. Värm kycklinggrytan och servera med risotto och gärna tillsammans med goda oliver och en grönsallad med vinägrett.