Fattehsallad med kryddig färs och granatäpple

Fatteh är en populär rätt i Mellanöstern där stekt eller friterat bröd serveras med kryddig färs tillsammans med en krämig yoghurtdressing.


4 portioner

Du behöver

  • 2 libabröd
  • Olivolja till stekning
  • 1 burk kikärtor, ca 400 g
  • ½ dl vatten
  • ½ citron, pressad saft
  • Salt och svartpeppar
  • ½ granatäpple
  • 300 g nötfärs eller lammfärs
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 nypa chiliflakes
  • Dressing
  • 2 dl tjock yoghurt
  • 2 msk tahini
  • 1 citron, pressad saft och finrivet skal
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • ½ tsk salt
  • Servering
  • 50 g pinjenötter
  • 2 msk grovhackad bladpersilja

Gör så här

1

Dela bröden i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt några matskedar olja, stek brödbitarna på båda sidor tills de är gyllenbruna, lägg upp på ett fat med hushållspapper att rinna av.

2

Häll av spadet från kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Tillsätt kikärtorna i en kastrull med vatten och citronsaft, krydda med lite salt och peppar och låt allt bli varmt. Dra bort från värmen.

3

Plocka loss granatäpplekärnorna och lägg i en skål.

4

Hetta upp en rejäl stekpanna och fräs färsen med 2 msk olja tills den fått färg, blanda under stekningen så att du får en smulig konsistens. Krydda med spiskummin, koriander, kanel, paprikapulver, chiliflakes och lite salt och peppar. Stek i några minuter och sätt åt sidan.

5

Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen.

6

Servering: Fördela de stekta brödbitarna på ett fat. Skeda över kikärtorna och vätskan. Toppa med yoghurtsåsen och den stekta färsen. Garnera med granatäpplekärnor, pinjenötter och hackad persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top