Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 14 dl vetemjöl
- 100 g smör, rumsvarmt
- ¾ dl strösocker
- 50 g hasselnötter
- 1 dl russin Pensling
- Ägg
- Pärlsocker Ugn
- 200°
Gör så här
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll över jästen och rör tills den lösts upp. Lägg i smöret i bitar.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin. Jäs övertäckt i 1 timme.
Rör ihop smör och socker. Finhacka nötter och russin.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 bitar, 2 till varje gran.
Kavla ut 2 jämnstora delar. Lägg över den ena på en plåt med bakplåtspapper. Bred på smörkräm och strö på nötter och russin. Lägg på den andra delen och skär till en triangel.
Skär eller sporra ut 2 cm breda remsor från sidorna på triangeln till grenar. Skär inte ända in, utan lämna en bit i mitten som stam. Ta bort de nedersta remsorna så att det blir en fot kvar. (Överbliven deg snurras ihop till bullar.) Tvinna grenremsorna. Jäs övertäckta i 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda strax under ugnens mitt i 200° i 15 minuter. Bullarna gräddas i 225° i ca 8 minuter.