Vacker och god saffransgran

Saffransgranen är både rolig att göra och vacker att se på. Det blir deg över som går att göra bullar av också!


2 granar + 15 bullar

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 50 g hasselnötter
  • 1 dl russin
  • Pensling
  • Ägg
  • Pärlsocker
  • Ugn
  • 200°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll över jästen och rör tills den lösts upp. Lägg i smöret i bitar.

2

Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin. Jäs övertäckt i 1 timme.

3

Rör ihop smör och socker. Finhacka nötter och russin.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 bitar, 2 till varje gran.

5

Kavla ut 2 jämnstora delar. Lägg över den ena på en plåt med bakplåtspapper. Bred på smörkräm och strö på nötter och russin. Lägg på den andra delen och skär till en triangel.

6

Skär eller sporra ut 2 cm breda remsor från sidorna på triangeln till grenar. Skär inte ända in, utan lämna en bit i mitten som stam. Ta bort de nedersta remsorna så att det blir en fot kvar. (Överbliven deg snurras ihop till bullar.) Tvinna grenremsorna. Jäs övertäckta i 40 minuter.

7

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

8

Grädda strax under ugnens mitt i 200° i 15 minuter. Bullarna gräddas i 225° i ca 8 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top