Du behöver
- 700 g morötter
- 1 kålrot, ca 300 g
- 1 stor gul lök
- 1 äpple, ca 100 g
- 3–4 msk rapsolja
- 2 buljongtärningar, t ex hönsbuljong
- Ca 1 ¼ liter kokande vatten
- Flingsalt Servering
- Nymalen svartpeppar
- Örter
- Äppelchips
Gör så här
Skala morötter, kålrot och lök. Hacka grönsakerna. Skala, skärna ur och tärna äpplet.
Hetta upp oljan i en soppgryta. Lägg i grönsaker och äpple, fräs ca 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock, tills allt är mjukt, ca 25 minuter.
Ta soppgrytan från värmen. Finfördela soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan i omgångar med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Servering: Fördela soppan i serveringskoppar eller skålar. Peppra, garnera med örter och servera med äppelchips.