Du behöver
- 1 pkt saffran, 0,5 g
- 1 dl hett vatten
- 225 g smör, rumsvarmt
- 4 dl socker
- 4 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver Glasyr
- 1 dl florsocker
- 1 msk kallt vatten Garnering
- 2 msk hackade pistagenötkärnor
- 1 tsk florsocker
- 2 rosmarinkvistar
- 2 msk strösocker
- 8–10 honungsglaserade apelsinskivor, se separat recept Ugn
- 175° Honungsglaserade apelsinskivor
- 1 ½ apelsiner i skivor
- 1 dl socker
- 1 dl flytande honung
Gör så här
Klä en kakform, ca 2 liter, med bakplåtspapper.
Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt stå ca 5 minuter.
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Sila ner saffransvattnet. Vispa i äggen, ett i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.
Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, kontrollera med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Lägg kakan på ett fat.
Glasyr: Rör ihop ingredienserna till glasyren och bre den över kakan.
Garnering: Strö över nötterna och sikta över florsocker. Fukta rosmarinkvistarna, doppa dem i strösockret och placera på kakan.
Skiva frukten.
Koka ihop socker och honung under omrörning i en gjutjärnspanna tills sockret löser sig.
Lägg i apelsinskivorna och koka dem på svag värme ca 15 minuter. Vänd skivorna med en gaffel då och då.
Ta upp och låt kallna på ett galler med bakplåtspapper.
Garnera kakan med apelsinskivor runtom.