Saffranskaka med florsockerglasyr och honungsglaserade apelsinskivor

Vår saffransgula kaka blir extra fin med en krans av glaserade apelsinskivor runt kanten.


6–8 bitar

Du behöver

  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • Garnering
  • 2 msk hackade pistagenötkärnor
  • 1 tsk florsocker
  • 2 rosmarinkvistar
  • 2 msk strösocker
  • 8–10 honungsglaserade apelsinskivor, se separat recept
  • Ugn
  • 175°
  • Honungsglaserade apelsinskivor
  • 1 ½ apelsiner i skivor
  • 1 dl socker
  • 1 dl flytande honung

Gör så här

1

Klä en kakform, ca 2 liter, med bakplåtspapper.

2

Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt stå ca 5 minuter.

3

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Sila ner saffransvattnet. Vispa i äggen, ett i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.

4

Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, kontrollera med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Lägg kakan på ett fat.

5

Glasyr: Rör ihop ingredienserna till glasyren och bre den över kakan.

6

Garnering: Strö över nötterna och sikta över florsocker. Fukta rosmarinkvistarna, doppa dem i strösockret och placera på kakan.

Honungsglaserade apelsinskivor
7

Skiva frukten.

8

Koka ihop socker och honung under omrörning i en gjutjärnspanna tills sockret löser sig.

9

Lägg i apelsinskivorna och koka dem på svag värme ca 15 minuter. Vänd skivorna med en gaffel då och då.

10

Ta upp och låt kallna på ett galler med bakplåtspapper.

11

Garnera kakan med apelsinskivor runtom.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top