Höstig viltgryta med syltade senapsfrön och kantareller

Viltkött är inte bara gott, det är nyttigt och klimatsmart också! Bjud på en mustig höstgryta med tillbehör från naturen. Låt den puttra länge, det gör den bara godare!


4 portioner
Goda tillbehör till grytan.

Du behöver

  • 800 g grytbitar av vilt, t ex hjort, rådjur, vildsvin eller älg
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råströsocker
  • 2 dl rött vin, gärna en Shiraz
  • 8 enbär
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 2 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • 2 dl vatten
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Servering
  • Rårörda lingon
  • Syltade senapsfrön
  • 50 g gula senapsfrön
  • 50 g bruna senapsfrön
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • ½ dl socker
  • 1 nypa salt
  • Syltade kantareller
  • 1 liter kantareller
  • 2 tsk salt
  • Lag:
  • 1 ½  dl äppelcidervinäger
  • 1 ½  dl spad från svamp­koket
  • ¾ dl råströsocker
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan

Gör så här

Viltgryta
1

Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Pudra över mjölet. Lägg över i tjockbottnad gryta eller en av gjutjärn.

2

Vispa ur stekpannan med tomatpuré, balsamvinäger och socker. Häll på vinet. Låt puttra i ett par minter. Häll vätskan över köttet. Lägg i enbär, lagerblad och timjan.

3

Skala och finhacka lök och morötter. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg grönsakerna i grytan och häll i vattnet.

4

Låt puttra sakta i minst 1 timme tills köttet känns mört, men gärna längre än så, upp till 5–6 timmar på låg temperatur. Smaka av med salt och peppar.

5

Servera med syltade kantareller, syltade senapsfrön och rårörda lingon.

Syltade senapsfrön
6

Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Fröna ska vara halvmjuka annars får du låta dem puttra en stund till! Häll över i en burk och låt svalna. Håller några veckor i kylen.

Syltade kantareller
7

Rensa svampen och låt den sjuda i lättsaltat vatten i 10 minuter. Sila bort spadet men spara 1 1/2 dl till inläggningen.

8

Blanda alla ingredienser till lagen och koka ihop i ca 5 minuter tills sockret löst sig. Lägg i svampen och koka i ytterligare ett par minuter.

9

Lägg svampen i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Förvara svalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top