Du behöver
- 800 g grytbitar av vilt, t ex hjort, rådjur, vildsvin eller älg
- 2 msk smör
- 1 msk mjöl
- 1 msk tomatpuré
- 4 msk balsamvinäger
- 1 tsk råströsocker
- 2 dl rött vin, gärna en Shiraz
- 8 enbär
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 2 schalottenlökar
- 2 morötter
- 2 dl vatten
- Salt och nymalen svartpeppar Servering
- Rårörda lingon Syltade senapsfrön
- 50 g gula senapsfrön
- 50 g bruna senapsfrön
- 1 dl rödvinsvinäger
- ½ dl socker
- 1 nypa salt Syltade kantareller
- 1 liter kantareller
- 2 tsk salt
- Lag:
- 1 ½ dl äppelcidervinäger
- 1 ½ dl spad från svampkoket
- ¾ dl råströsocker
- 6 vitpepparkorn
- 1 tsk gula senapsfrön
- 1 lagerblad
- 2 kvistar timjan
Gör så här
Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Pudra över mjölet. Lägg över i tjockbottnad gryta eller en av gjutjärn.
Vispa ur stekpannan med tomatpuré, balsamvinäger och socker. Häll på vinet. Låt puttra i ett par minter. Häll vätskan över köttet. Lägg i enbär, lagerblad och timjan.
Skala och finhacka lök och morötter. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg grönsakerna i grytan och häll i vattnet.
Låt puttra sakta i minst 1 timme tills köttet känns mört, men gärna längre än så, upp till 5–6 timmar på låg temperatur. Smaka av med salt och peppar.
Servera med syltade kantareller, syltade senapsfrön och rårörda lingon.
Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Fröna ska vara halvmjuka annars får du låta dem puttra en stund till! Häll över i en burk och låt svalna. Håller några veckor i kylen.
Rensa svampen och låt den sjuda i lättsaltat vatten i 10 minuter. Sila bort spadet men spara 1 1/2 dl till inläggningen.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka ihop i ca 5 minuter tills sockret löst sig. Lägg i svampen och koka i ytterligare ett par minuter.
Lägg svampen i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Förvara svalt.