Renstek med rostade rotfrukter

Bästa söndagsmiddagen! Renstek med rödvinssky, rostade rotfrukter och haricots verts.


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg renstek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 600 g delikatesspotatis
  • 400 g gulbetor
  • 400 g palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 repade rosmarinkvistar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 350 g cocktailtomater
  • 150 g haricots verts
  • Rödvinssky
  • Steksky
  • 4 dl rödvin
  • 1 dl viltfond
  • 4 dl vatten
  • Majsstärkelse
  • 2 msk smör
  • Ugn
  • 175–225°

Gör så här

1

Putsa köttet. Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra runt om. Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn steken runt om.

2

Flytta över steken till en eldfast form. Stick in en stektermometer. Stek vidare strax under ugnens mitt tills steken har en innertemperatur på 60°.

3

Ta ut och låt vila i ca 10 minuter. Sila bort stekskyn från pannan i en kastrull.

4

Tvätta potatisen och dela de stora. Skala och klyfta betor och palsternackor. Vänd i olivolja och rosmarin, salta och peppra. Skala och skiva vitlöken.

5

Fördela ingredienserna samt tomaterna i en bakplåtspappersklädd långpanna. Tillsätt olja. Rosta strax under ugnens mitt ca 25 minuter.

6

Ansa haricots vertsen. Koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Spola av i kallt vatten.

7

Fördela de rostade rotfrukterna på ett uppläggningsfat. Skiva köttet och lägg ovanpå. Toppa med bönorna och lite rosmarin.

8

Rödvinssky: Tillsätt vin, fond och vatten till den silade stekskyn. Koka ihop ca 5 minuter och red av med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner smör. Servera till rensteken och de rostade rotfrukterna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top