Du behöver
- 1 kg renstek
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 600 g delikatesspotatis
- 400 g gulbetor
- 400 g palsternackor
- 2 msk olivolja
- 2 repade rosmarinkvistar
- 4 vitlöksklyftor
- 350 g cocktailtomater
- 150 g haricots verts Rödvinssky
- Steksky
- 4 dl rödvin
- 1 dl viltfond
- 4 dl vatten
- Majsstärkelse
- 2 msk smör Ugn
- 175–225°
Gör så här
Putsa köttet. Bind upp steken med steksnöre. Salta och peppra runt om. Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn steken runt om.
Flytta över steken till en eldfast form. Stick in en stektermometer. Stek vidare strax under ugnens mitt tills steken har en innertemperatur på 60°.
Ta ut och låt vila i ca 10 minuter. Sila bort stekskyn från pannan i en kastrull.
Tvätta potatisen och dela de stora. Skala och klyfta betor och palsternackor. Vänd i olivolja och rosmarin, salta och peppra. Skala och skiva vitlöken.
Fördela ingredienserna samt tomaterna i en bakplåtspappersklädd långpanna. Tillsätt olja. Rosta strax under ugnens mitt ca 25 minuter.
Ansa haricots vertsen. Koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Spola av i kallt vatten.
Fördela de rostade rotfrukterna på ett uppläggningsfat. Skiva köttet och lägg ovanpå. Toppa med bönorna och lite rosmarin.
Rödvinssky: Tillsätt vin, fond och vatten till den silade stekskyn. Koka ihop ca 5 minuter och red av med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner smör. Servera till rensteken och de rostade rotfrukterna.