Älgfärsköttbullar med gräddsås

Älgfärsköttbullar med gräddsås och rårörda lingon, mums! Älg ger ganska torr färs, men lite blandfärs i smeten ger saftig och fin smak.


4 portioner

Du behöver

  • ½ dl ströbröd
  • 1 ½ dl mjölk
  • ½ grovriven gul lök
  • 500 g älgfärs
  • 200 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk smör
  • Rårörda lingon
  • 3 dl tinade frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • Gräddsås
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 msk kalvfond
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • 2 msk vinbärsgelé
  • Servering
  • Kokt potatis
  • Kokta gröna bönor

Gör så här

1

Rårörda lingon: Rör ihop lingon och socker tills sockret lösts upp.

2

Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Låt svälla i några minuter. Tillsätt lök, färs, salt, peppar och senap och blanda snabbt till en jämn smet. Arbeta inte sönder smeten.

3

Forma köttbullar. Doppa händerna efter hand i en skål med vatten så går det lättare.

4

Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn halva mängden köttbullar i första omgången. Vänd försiktigt så att de bryns runt om. Flytta över till en annan stekpanna. Stek resterande omgång.

5

Stek färdigt köttbullarna i den andra pannan på låg värme. Lägg på lock. Vänd ett par gånger och passa så att de inte bränns vid. Eller stek dem i ugnen i en bakplåtspappersklädd långpanna i 200° ca 15 minuter. Stick köttbullarna med gaffel. Det ska inte rinna vätska från köttbullarnas mitt.

6

Gräddsås: Blanda grädde, soja och fond i en kastrull. Låt såsen koka upp. Red av med majsstärkelse och smaksätt med gelé, salt och peppar.

7

Servera köttbullarna med gräddsås, kokt potatis och kokta bönor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top