Du behöver
- ½ dl ströbröd
- 1 ½ dl mjölk
- ½ grovriven gul lök
- 500 g älgfärs
- 200 g blandfärs
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk fransk senap
- 2 msk smör Rårörda lingon
- 3 dl tinade frysta lingon
- 1 dl strösocker Gräddsås
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk kinesisk soja
- 3 msk kalvfond
- 1 ½ msk majsstärkelse
- 2 msk vinbärsgelé Servering
- Kokt potatis
- Kokta gröna bönor
Gör så här
Rårörda lingon: Rör ihop lingon och socker tills sockret lösts upp.
Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Låt svälla i några minuter. Tillsätt lök, färs, salt, peppar och senap och blanda snabbt till en jämn smet. Arbeta inte sönder smeten.
Forma köttbullar. Doppa händerna efter hand i en skål med vatten så går det lättare.
Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn halva mängden köttbullar i första omgången. Vänd försiktigt så att de bryns runt om. Flytta över till en annan stekpanna. Stek resterande omgång.
Stek färdigt köttbullarna i den andra pannan på låg värme. Lägg på lock. Vänd ett par gånger och passa så att de inte bränns vid. Eller stek dem i ugnen i en bakplåtspappersklädd långpanna i 200° ca 15 minuter. Stick köttbullarna med gaffel. Det ska inte rinna vätska från köttbullarnas mitt.
Gräddsås: Blanda grädde, soja och fond i en kastrull. Låt såsen koka upp. Red av med majsstärkelse och smaksätt med gelé, salt och peppar.
Servera köttbullarna med gräddsås, kokt potatis och kokta bönor.