Mormorslängd med päron

Rikligt med fyllning och rivet päron gör denna längd saftig och helt oemotståndlig.


8 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • ½ dl mjölk (3,5 % eller fetare)
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vanilijsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ¼ tsk salt
  • 125 g mjukt smör
  • 275 g vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g mjukt smör
  • 100 g socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 päron
  • Pensling och topping
  • 1 ägg
  • 30 g hasselnötsflagor
  • 2 msk pärlsocker
  • Ugn
  • 200°

Gör så här

1

Smula jästen och rör ut den i mjölken. Rör i ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget och knåda degen tills den är slät och smidig. Låt degen vila varmt och övertäckt i 45 minuter.

2

Fyllning: Riv mandelmassan och blanda den med smör, socker och kardemumma.

3

Häll ut degen på ett mjölat bord och kavla ut den till en rektangel på ca 25 x 50 cm.

4

Bred ut fyllningen i en avlång rand på längden, mitt på degen. Skölj päronen och riv dem grovt över fyllningen. Vik först ena långsidan över fyllningen och därefter den andra, så att de två degsidorna överlappar varandra. Vänd längden så att den ligger med skarven nedåt, och skär den på tvären så att du får två längder, ca 25 cm långa.

5

Placera längderna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

6

Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över hasselnötsflagor och pärlsocker. Grädda dem i 15–18 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top