Du behöver
- 25 g jäst
- ½ dl mjölk (3,5 % eller fetare)
- 1 ägg
- 1 msk socker
- 1 tsk vanilijsocker
- 1 tsk malen kardemumma
- ¼ tsk salt
- 125 g mjukt smör
- 275 g vetemjöl Fyllning
- 100 g mandelmassa
- 100 g mjukt smör
- 100 g socker
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 päron Pensling och topping
- 1 ägg
- 30 g hasselnötsflagor
- 2 msk pärlsocker Ugn
- 200°
Gör så här
Smula jästen och rör ut den i mjölken. Rör i ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget och knåda degen tills den är slät och smidig. Låt degen vila varmt och övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda den med smör, socker och kardemumma.
Häll ut degen på ett mjölat bord och kavla ut den till en rektangel på ca 25 x 50 cm.
Bred ut fyllningen i en avlång rand på längden, mitt på degen. Skölj päronen och riv dem grovt över fyllningen. Vik först ena långsidan över fyllningen och därefter den andra, så att de två degsidorna överlappar varandra. Vänd längden så att den ligger med skarven nedåt, och skär den på tvären så att du får två längder, ca 25 cm långa.
Placera längderna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över hasselnötsflagor och pärlsocker. Grädda dem i 15–18 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.