Du behöver
- 40 g jäst
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 3 äggulor
- 125 g rumsvarmt smör
- ca 7 dl vetemjöl Blåbärssylt
- 100 g blåbär
- 1 dl syltsocker Fyllning
- 75 g rumsvarmt smör
- 50 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här
Blåbärssylt Lägg blåbär och syltsocker i en liten kastrull. Rör hela tiden samtidigt som du värmer på medelvärme. Låt koka i 5 minuter, rör hela tiden. Låt sylten svalna.
Smula ner jästen i en bunke. Värm grädde och mjölk till 37 grader i en kastrull. Häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt socker, salt, äggulor, smör och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs övertäckt i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut till en rektangulär kaka, 30 x 40 cm.
Fyllning: Bred på smöret och sedan sylten, spara 3 cm längst bak på kakan där du inte breder på någon sylt.
Strö på chokladen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 jämnstora bitar.
Lägg bullarna i pappersformar med snittytan uppåt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.
Garnering: När bullarna har svalnat, pensla med smält smör och doppa dem i socker.