Karlsbaderbullar med blåbärssylt

Kombinationen blåbär och choklad är supergod. Garnera bullarna med smält smör och socker strax före servering.

Tillagningstid: Tid 50 minuter + 90 minuters jäsning + 12 minuter i ugn
20 bullar

Du behöver

  • 40 g jäst
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 3 äggulor
  • 125 g rumsvarmt smör
  • ca 7 dl vetemjöl
  • Blåbärssylt
  • 100 g blåbär
  • 1 dl syltsocker
  • Fyllning
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 50 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
  • Garnering
  • smält smör
  • strösocker

Gör så här

1

Blåbärssylt Lägg blåbär och syltsocker i en liten kastrull. Rör hela tiden samtidigt som du värmer på medelvärme. Låt koka i 5 minuter, rör hela tiden. Låt sylten svalna.

2

Smula ner jästen i en bunke. Värm grädde och mjölk till 37 grader i en kastrull. Häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.

3

Tillsätt socker, salt, äggulor, smör och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs övertäckt i 1 timme.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut till en rektangulär kaka, 30 x 40 cm.

5

Fyllning: Bred på smöret och sedan sylten, spara 3 cm längst bak på kakan där du inte breder på någon sylt.

6

Strö på chokladen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 jämnstora bitar.

7

Lägg bullarna i pappersformar med snittytan uppåt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

8

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.

9

Garnering: När bullarna har svalnat, pensla med smält smör och doppa dem i socker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top