Ljuvlig hallonlängd

Vetelängden med hallon är utbakad med inspiration från det östeuropieska bakverket babka.

Tillagningstid: 1 timme + jästid
1 längd

Du behöver

  • 12,5 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl mjölk, fingervarmt
  • 1/4 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • Ca 5 dl vetemjöl + till utbakning
  • 4 msk smör, rumsvarmt (60 g)
  • Fyllning
  • 100 g färska hallon
  • 1 msk vit baksirap
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • 1/2 ägg, uppvispat
  • Pärlsocker
  • 1 msk vit baksirap

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke, Häll i mjölken. Rör i salt, socker och kardemumma.

2

Tillsätt hälften av mjölet, arbeta ihop till en deg. Arbeta in smöret i degen. Tillsätt resten av mjölet, 1/2 dl i taget. Arbeta degen i 10 minuter.

3

Jäs under bakduk i 1 timme.

4

Fyllning: Mosa samman hallon, sirap och socker.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma till en bulle och jäs under bakduk 20 minuter.

6

Kavla ut till 1 avlång kaka, ca 45 cm x 20 cm. Bred smöret över kakan. Klicka över mosade hallon. Rulla ihop från kortsidan som en rulltårta och lägg med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper.

7

Dela rullen längs med i två avlånga bitar med kniv. Sno bitarna, med snittsidan upp, ganska löst med varandra

8

Garnering: Pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Jäs utan bakduk i ca 30 minuter.

9

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Ringla över sirapen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top