Sommartårta med färska bär

Den här tårtdrömmen ser imponerande ut men är superenkel att baka. Tårtan har luftiga bottnar, är fylld med grädde och toppas med massor av färska bär.


ca 30 bitar

Du behöver

  • Smör till formarna
  • 12 ägg, rumstempererade
  • 480 g socker (5,3 dl)
  • 480 g vetemjöl (8 dl)
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • Fyllning
  • 6 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl apelsinjuice
  • Garnering
  • Färska bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär
  • Florsocker
  • Tillbehör
  • Formar: 26 cm, 20 cm och 12 cm

Gör så här

1

Smörj formarna ordentligt med smör.

2

Vispa äggen med sockret tills blandningen blir luftig och porös.

3

Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret. Vänd ner tillsammans med citronskalet i äggblandningen med hjälp av en slickepott.

4

Fördela smeten i de tre formarna. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader varmluft i 30–35 minuter. Den minsta formen behöver lite mindre tid än de större. Känn med provsticka! Låt bottnarna svalna i formarna.

5

Stjälp försiktigt upp bottnarna och skär varje i två delar med hjälp av en kniv.

6

Fyllning: Vispa grädden tillsammans med sockret. Tillsätt ev lite vaniljsocker.

7

Stänk några matskedar apelsinjuice över varje botten. Fyll med grädden mellan alla lager och lägg bottnarna ovanpå varandra med den största längst ner.

8

Garnera med massor av färska bär och sikta över florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top