Midsommarpajer

Goda pajer i portionsformat med Västerbottenost och mozarella.

Tillagningstid: 1 timme + tid att svalna
6-8 stycken

Du behöver

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 175 g smör, kylskåpskallt, tärnat eller grovrivet
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 5-6 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 100 g riven lagrad ost, t ex Västerbottensost
  • 150 g riven gratängost
  • 50 g riven mozarella
  • 1 krm salt
  • 1/4 krm kajennpeppar
  • Garnering
  • 6-8 lime- eller citronskivor
  • 6-8 tunna gurkskivor
  • Nymalen svartpeppar
  • Ätbara blommor

Gör så här

1

Nyp ihop mjöl och smör till smulig deg. Ringla över vinäger och vatten. Knåda samman till en smidig deg.

2

Dela degen i 6-8 bitar. Tryck ut varje degbit i en portionsstor pajform, ca 9 cm i diameter. (Lite av degen ska komma upp på kanterna.) Ställ kallt i ca 30 minuter.

3

Värm ugnen till 225 grader. Ställ formarna på en ugnsplåt och förgrädda pajerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

4

Fyllning: Vispa ihop ingredienserna. Fördela fyllningen i pajskalen.

5

Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, eller tills fyllningen stannat och pajerna fått fin färg. Låt svalna i minst 30 minuter.

6

Garnera med lime- och gurkskivor. Peppra. Toppa med ätbara blommor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top