Jordgubbstårta med vit choklad

Ingen midsommar utan jordgubbstårta! Här varvas goda tårtbottnar med vit chokladkräm och massor av jordgubbar.

Tillagningstid: 1 timme & 40 minuter + tid att kallna
6-8 bitar

Du behöver

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3-4 kristaller av flingsalt
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g vitchokladknappar
  • 400 g färskost
  • 1 msk vaniljsocker
  • Ca 350 g jordgubbar, skivade
  • Garnering
  • Smultron eller jordgubbar med blommor och blad

Gör så här

1

Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakpapper.

2

Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke. Smula i flingsaltet.

3

Smält smöret. Ta från värmen och blanda ner mjölken.

4

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i smörmjölken, den kan vara ljummen. Vänd i mjölblandningen, vänd tills allt blivit väl blandat.

5

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kallna helt och skär i två bottnar med tandad brödkniv.

6

Fyllning: Koka upp hälften av grädden i en teflonpanna. Dra från värmen, rör i chokladknapparna. Blanda till en slät massa, låt kallna men inte stelna.

7

Vispa ihop färskost och vaniljsocker. Vispa i den smälta chokladen. Tillsätt resten av grädden, vispa till en kräm.

8

Lägg ihop bottnarna med krämen och skivade jordgubbar emellan och ovanpå.

9

Toppa med smultron med blommor och blad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top