Gravad salmalax med gurka och krasse

Gravad lax passar fint på midsommarbordet. Välj gravningstid efter tycke och smak!

Tillagningstid: 25 minuter + tid i kyl
6-8 portioner

Du behöver

  • 2 salmalaxfiléer, à ca 250 g
  • 2 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 knippe dill
  • Nymalen svartpeppar
  • Garnering
  • 1/4 gurka, finhackad
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

1

Gnid in laxfiléerna med saltet och sockret. Låt dra i rumstemperatur i 15 minuter.

2

Lägg ihop laxfiléerna med dill emellan. Slå in fisken i bak- eller smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en plastpåse, lägg på ett fat och sätt in i kylen.

3

Vänd paketet 2-3 gånger under gravningstiden. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt. Fisken är klar efter 1-2 dygn.

4

Ta bort dillen och skär fisken i tunna skivor. Lägg upp på ett fat. Peppra.

5

Toppa med finhackad gurka blandad med olja. Klipp över krassen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top