Rabarber-och vaniljbullar

Den lite syrliga rabarbern blir supergod tillsammans med vanilj i saftiga bullar.

Tillagningstid: 40 minuter + 1 timmes jästid + 25 minuter i ugn
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vaniljsocker
  • 200 g rabarber
  • Pensling
  • 1 ägg
  • 1/2 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • Pärlsocker

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt ägg, socker, salt, det mesta av mjölet och smöret i bitar. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

3

Fyllning: Blanda smör, socker och vaniljsocker i en skål. Dela rabarbern i små bitar.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Dela i 2 delar. Kavla ut varje till rektangel, 28 x 35 cm.

5

Bred hälften av fyllningen över degen. Strö på hälften av rabarberbitarna. Rulla ihop till en rulltårta och skär i 12 jämnstora bitar.

6

Lägg bullarna i en smord avlång form, 20 x 25 cm. Gör likadant med resten av degen. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

7

Pensling: Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker.

8

Grädda en bit ner i ugnen i 200 grader i 25–30 minuter. Låt bullarna svalna i formen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top