Du behöver
- 12 vita sparrisstjälkar
- Salt
- ½ dl strösocker
- Saft av 1 citron
- 60 g stenbitsrom eller löjrom Hollandaisesås
- 150 g smör
- 3 äggulor
- 3 msk vatten
- 1 ½ tsk citronsaft
- Salt och vitpeppar Topping
- Stenbitsrom eller löjrom
- Gräslök
Gör så här
Skala sparrisen ända upp till knoppen. Koka upp vatten med salt, socker och citronsaft.
Låt sparrisen sjuda i 5–10 minuter. Ta försiktigt upp och låt rinna av.
Hollandaisesås: Smält smöret på låg värme så att det inte bryns.
Blanda äggulor, vatten och citronsaft i en skål (ej av aluminium). Sätt skålen över ett vattenbad strax under kokpunkten.
Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret droppvis under fortsatt kraftig vispning. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg upp sparrisen på tallrikar och ringla över hollandaisesåsen.
Toppa med rom och klipp över gräslök.