Vit sparris med hollandaisesås

Nykokt färsk sparris med hemgjord hollandaisesås och en klick rom är en perfekt förrätt.


4 portioner

Du behöver

  • 12 vita sparrisstjälkar
  • Salt
  • ½ dl strösocker
  • Saft av 1 citron
  • 60 g stenbitsrom eller löjrom
  • Hollandaisesås
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1 ½ tsk citronsaft
  • Salt och vitpeppar
  • Topping
  • Stenbitsrom eller löjrom
  • Gräslök

Gör så här

1

Skala sparrisen ända upp till knoppen. Koka upp vatten med salt, socker och citronsaft.

2

Låt sparrisen sjuda i 5–10 minuter. Ta försiktigt upp och låt rinna av.

3

Hollandaisesås: Smält smöret på låg värme så att det inte bryns.

4

Blanda äggulor, vatten och citronsaft i en skål (ej av aluminium). Sätt skålen över ett vattenbad strax ­under kokpunkten.

5

Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, ­smälta smöret droppvis under fortsatt kraftig vispning. Smaka av med salt och vitpeppar.

6

Lägg upp sparrisen på tallrikar och ringla över hollandaisesåsen.

7

Toppa med rom och klipp över gräslök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top