Tips till matlagningen
Täck pajen med en bit smord aluminiumfolie efter halva gräddningstiden, så att gallret inte blir bränt. Du kan också baka den goda pajen utan galler, då behövs en enkel sats deg.
Du behöver
-
1 stor sats pajdeg
- 5 dl vtemjöl
- 175 g smör, kylskåpskallt
- 5-6 msk iskallt vatten
- 1,2 tsk äppelcidervinäger Fyllning
- 5 lökar(700 g), strimlade
- 1 strimlad röd paprika, strimlad
- 3 msk rapsolja
- 2 kryddiga korvar, t ex chorizo, skivade
- 1 msk ljus sirap
- Salt, peppar
- 1 ägg till pensling Äggstanning
- 3 stora ägg
- 150 g riven ost
- 3 dl grädde
- ½ tsk salt
- 1/4 krm svartpeppar
Gör så här
Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet och vinägern under tiden som maskinen går. Kör tills degen formas till en boll.
Lägg degen i en plastpåse. Låt ligga kallt ca 30 minuter.
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rundel, ca 22 cm. Skär eller sporra den i remsor. Lägg dem som ett galler på en skärbräda med bakplåtspapper och förvara i kylen.
Tryck ut degen som blev över av utbakningen av gallret samt resten av degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt.
Fyllning: Fräs lök och paprika i 2-3 omgångar i olja i en stor stekpanna. Tillsätt korven och fräs i ca 3 minuter. Ringla över sirapen, fräs i ca 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen.
Äggstanning: Vispa ihop ingredienserna i en bunke och blanda i allt det frästa.
Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på deggallret. Tryck till gallerremsorna mot pajens kant. Pensla gallret med uppvispat ägg.
Sätt formen i mitten av ugnen och grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills äggsmeten stannat.