Rostad palsternackssoppa med stekt bacon

Den goda soppan får en fyllig och lite annorlunda smak när man rostar palsternackorna i ugnen.

Tillagningstid: 40 minuter + ugnstid
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 palsternackor, totalt 400 gram
  • smör- och rapsolja eller rapsolja
  • Salt
  • 4 mjöliga potatisar, totalt 400 gram
  • 5 + 5 deciliter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½ deciliter vitt vin
  • 2 deciliter vispgrädde
  • Gräslöksolja
  • ¾ deciliter finhackad gräslök
  • 3 matskedar olivolja
  • Salt
  • Servering
  • Stekt bacon

Gör så här

1

Skala löken och vitlöken. Dela den gula löken i klyftor. Skala palsternackorna och skär dem i tunna skivor.

2

Lägg lök, vitlök och palsternacka i en ugnsfast form. Ringla över smör- och rapsolja. Salta. Rosta i ugnens mitt i 200 grader i 30 minuter.

3

Skala potatisen och dela den i tärningar. Lägg potatis, 5 dl vatten och buljongtärningar i en gryta. Låt potatisen koka under lock tills den är mjuk, i ca 25 minuter.

4

Tillsätt lök, vitlök och palsternacka. Kör med en stavmixer till en slät massa.

5

Rör ner resten av vattnet, vin och grädde. Låt allt koka ihop i några minuter samtidigt som du rör. Smaka av.

6

Gräslöksolja: Mixa gräslök, olivolja och lite salt med en stavmixer.

7

Servera palsternackssoppan med gräslöksoljan och stekt bacon.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top