Du behöver
- 50 gram jäst
- 50 gram smör eller margarin
- 3 deciliter mjölk
- 1 deciliter lättkesella
- 1 deciliter socker
- 1 ägg
- 1 tesked malen kardemumma
- ½ tesked salt
- ½ tesked hjorthornssalt
- 10 deciliter vetemjöl
- Uppvispat ägg till pensling Fyllning
- 200 gram sötmandel
- 100 gram hasselnötter
- 2 deciliter florsocker
- 1 deciliter mjölk
- 4 deciliter vispgrädde Topping
- Florsocker
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla ut varje del till tre längder, 50 cm långa. Fläta samman och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 20 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Rosta mandel och nötter i ugn i 7 minuter (de får inte bli brända). Mixa med florsocker. Tillsätt mjölken, mixa till en krämig massa.
Skär försiktigt av ett lock på längderna. Gröp ur lite inkråm och mixa med fyllningen.
Bred ut fyllningen i längderna. Vispa grädden och spritsa på längderna.
Topping: Lägg på locken och sikta över florsocker.