Semmelfläta med nötfyllning

Den här ljuvliga semmelflätan har generöst med krämig nötfyllning.


2 längder

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 deciliter mjölk
  • 1 deciliter lättkesella
  • 1 deciliter socker
  • 1 ägg
  • 1 tesked malen kardemumma
  • ½ tesked salt
  • ½ tesked hjorthornssalt
  • 10 deciliter vetemjöl
  • Uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning
  • 200 gram sötmandel
  • 100 gram hasselnötter
  • 2 deciliter florsocker
  • 1 deciliter mjölk
  • 4 deciliter vispgrädde
  • Topping
  • Florsocker

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.

2

Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla ut varje del till tre längder, 50 cm långa. Fläta samman och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

4

Pensla med ägg och grädda i 20 minuter. Låt svalna.

5

Fyllning: Rosta mandel och nötter i ugn i 7 minuter (de får inte bli brända). Mixa med florsocker. Tillsätt mjölken, mixa till en krämig massa.

6

Skär försiktigt av ett lock på längderna. Gröp ur lite inkråm och mixa med fyllningen.

7

Bred ut fyllningen i längderna. Vispa grädden och spritsa på längderna.

8

Topping: Lägg på locken och sikta över florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top