Du behöver
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 selleristjälk
- 1 fänkål
- 3 matskedar olivolja
- 2 deciliter vitt vin
- 1 nät blåmusslor
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 burk passerade tomater, ca 300 gram
- 600 gram koljafilé Örtolja
- 1 liten bunt bladpersilja
- ½ citron, saft och finrivet skal
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- ½ röd chili, finhackad
- ½ deciliter olivolja
- Flingsalt Servering
- Baguette
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka moroten och skär stjälksellerin i tunna fina skivor.
Dela fänkålen på mitten och skär bort den hårda rotstocken som sitter längst ner, skär i tunna skivor.
Hetta upp en rejäl kastrull med olivolja, låt den bli varm och häll ner grönsakerna. Fräs i några minuter tills de börjat mjukna, rör då och då.
Tvätta och skölj musslorna, släng de med trasigt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
Tillsätt dem i grytan och häll ner vinet, låt det få ett uppkok. Koka musslorna under lock tills de öppnat sig.
Tillsätt tomatpuré och passerade tomater i grytan och låt den få ett uppkok. Skär fisken i mindre bitar och tillsätt. Sätt på locket och dra kastrullen åt sidan, låt fisken bli klar på eftervärmen.
Örtolja: Finhacka persiljan. Blanda i en skål med citronsaft och skal, vitlök, chili och olivolja. Smaka av med salt.
Servering: Lägg i musslorna i grytan. Servera med örtoljan och baguettebröd eller med saffranrisotto och aioli.