Italiensk fiskgryta

Läcker fiskgryta med blåmusslor som serveras med en smakrik örtolja och baguette.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 1 fänkål
  • 3 matskedar olivolja
  • 2 deciliter vitt vin
  • 1 nät blåmusslor
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater, ca 300 gram
  • 600 gram koljafilé
  • Örtolja
  • 1 liten bunt bladpersilja
  • ½ citron, saft och finrivet skal
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • ½ röd chili, finhackad
  • ½ deciliter olivolja
  • Flingsalt
  • Servering
  • Baguette

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka moroten och skär stjälksellerin i tunna fina skivor.

2

Dela fänkålen på mitten och skär bort den hårda rotstocken som sitter längst ner, skär i tunna skivor.

3

Hetta upp en rejäl kastrull med olivolja, låt den bli varm och häll ner grönsakerna. Fräs i några minuter tills de börjat mjukna, rör då och då.

4

Tvätta och skölj musslorna, släng de med trasigt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.

5

Tillsätt dem i grytan och häll ner vinet, låt det få ett uppkok. Koka musslorna under lock tills de öppnat sig.

6

Tillsätt tomatpuré och passerade tomater i grytan och låt den få ett uppkok. Skär fisken i mindre bitar och tillsätt. Sätt på locket och dra kastrullen åt sidan, låt fisken bli klar på eftervärmen.

7

Örtolja: Finhacka persiljan. Blanda i en skål med citronsaft och skal, vitlök, chili och olivolja. Smaka av med salt.

8

Servering: Lägg i musslorna i grytan. Servera med örtoljan och baguettebröd eller med saffranrisotto och aioli.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top