Kladdkaka med chokladmaräng

Toppa kladdkakan med en läcker chokladmaräng!


8-10 bitar

Du behöver

  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 1 ½ deciliter ljust muscovadosocker
  • 3 äggulor (spara ägg­vitorna till marängen)
  • 2 matskedar mörk sirap
  • ¾ deciliter kallt starkt kaffe
  • 1 ¾ deciliter vetemjöl
  • 3 matskedar kakao
  • 1 ½ tesked vaniljpulver eller 3 teskedar vaniljsocker
  • 1 ½ tesked bakpulver
  • 2 kryddmått salt
  • Smör och ströbröd till ­formen
  • Maräng
  • 75 gram mörk choklad
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ deciliter strösocker
  • 1 kryddmått ättiksprit, 12 %
  • 1 matsked majsstärkelse

Gör så här

1

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa i en äggula i taget. Vispa i sirap och kaffe.

2

Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt. Tillsätt blandningen och vispa till en jämn smet.

3

Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ­ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Kakan ska bli genombakad i kanten, men ­kladdig i mitten.

4

Ta ut kakan och låt den vila i rumstemperatur i 10–15 minuter. Låt ugnen stå på.

5

Maräng: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.

6

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, ­under vispning. Vispa till en fast och blank marängsmet. Vänd ner ättiksprit och majsstärkelse.

7

Ringla den smälta chokladen i maräng­smeten och blanda försiktigt. Bred marängsmeten över kakan.

8

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top