Du behöver
- 50 gram rumsvarmt smör
- 1 ½ deciliter ljust muscovadosocker
- 3 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
- 2 matskedar mörk sirap
- ¾ deciliter kallt starkt kaffe
- 1 ¾ deciliter vetemjöl
- 3 matskedar kakao
- 1 ½ tesked vaniljpulver eller 3 teskedar vaniljsocker
- 1 ½ tesked bakpulver
- 2 kryddmått salt
- Smör och ströbröd till formen Maräng
- 75 gram mörk choklad
- 3 äggvitor
- 1 ½ deciliter strösocker
- 1 kryddmått ättiksprit, 12 %
- 1 matsked majsstärkelse
Gör så här
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa i en äggula i taget. Vispa i sirap och kaffe.
Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt. Tillsätt blandningen och vispa till en jämn smet.
Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Kakan ska bli genombakad i kanten, men kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt den vila i rumstemperatur i 10–15 minuter. Låt ugnen stå på.
Maräng: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Vispa till en fast och blank marängsmet. Vänd ner ättiksprit och majsstärkelse.
Ringla den smälta chokladen i marängsmeten och blanda försiktigt. Bred marängsmeten över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.