Du behöver
- 100 gram smör
- 1 deciliter mjölk
- 1 deciliter potatismjöl
- 2 deciliter bovetemjöl
- 1 deciliter mandelmjöl
- 2 matskedar fiberhusk
- 2 teskedar bakpulver
- 1 matsked vaniljsocker
- Finrivet skal från 1 citron
- 3 ägg
- 3 deciliter strösocker Topping
- 1 ½ svenskt äpple, t.ex. Discovery eller Aroma
- ½ deciliter lingon
- Lite socker att strö ovanpå Servering
- Vaniljsås eller vispad grädde
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, låt svalna.
Blanda potatismjöl, bovetemjöl, mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, vaniljsocker och citronskal i en liten bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en annan bunke, det går snabbast med elvisp. Rör ner smörblandningen och mjölblandningen i smeten.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, 22 cm i diameter.
Topping: Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner i smeten. Strö på lingon och socker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Känn med provsticka så att kakan är färdig. Låt kakan svalna i formen innan du vänder upp den.
Servera kakan med vaniljsås eller vispad grädde.