Glutenfri äppelkaka med lingon och citron

Den glutenfria äppelkakan görs på bovete, potatis- och mandelmjöl. Lingon och citron ger kakan en härlig smak.

Tillagningstid: 25 minuter | Extra tid: 1 timme i ugn
10 bitar

Du behöver

  • 100 gram smör
  • 1 deciliter mjölk
  • 1 deciliter potatismjöl
  • 2 deciliter bovetemjöl
  • 1 deciliter mandelmjöl
  • 2 matskedar fiberhusk
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 matsked vaniljsocker
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 3 ägg
  • 3 deciliter strösocker
  • Topping
  • 1 ½ svenskt äpple, t.ex. Discovery eller Aroma
  • ½ deciliter lingon
  • Lite socker att strö ovanpå
  • Servering
  • Vaniljsås eller vispad grädde

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, låt svalna.

2

Blanda potatismjöl, bovetemjöl, mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, vaniljsocker och citronskal i en liten bunke.

3

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en annan bunke, det går snabbast med elvisp. Rör ner smörblandningen och mjölblandningen i smeten.

4

Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, 22 cm i diameter.

5

Topping: Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner i smeten. Strö på lingon och socker.

6

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Känn med provsticka så att kakan är färdig. Låt kakan svalna i formen innan du vänder upp den.

7

Servera kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top