Tips!
- Förvara filmjölksbrödet i en plastpåse i rumstemperatur, hållbarhet ca 3–4 dagar.
- Fullkorn innehåller rikligt med fibrer, järn, foliater, antioxidanter och andra skyddande ämnen. När du bakar med havregryn, grahamsmjöl, vetekross, rågmjöl och vetemjöl med fullkorn får du i dig massor av ämnen som boostar din hälsa.
Du behöver
- ¾ deciliter russin + 1 matsked kallt vatten
- 2 teskedar anis
- 2 teskedar fänkål
- 3 deciliter fint rågmjöl
- 3 deciliter rågsikt
- ¾ deciliter solrosfrön
- 2 matskedar brödsirap
- ½ matsked bikarbonat
- ½ matsked salt
- 4 deciliter filmjölk, 3% Garnering
- Rågmjöl
Gör så här
Låt russin och vatten dra i en kopp i 10 minuter. Stöt anis och fänkål i en mortel.
Lägg russinen i sitt vatten, anis, fänkål, fint rågmjöl, rågsikt, solrosfrön, brödsirap, bikarbonat, salt och filmjölk i en bunke. Blanda väl med en trägaffel.
Bred ut smeten i en smord avlång sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter. Strö på lite mjöl.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175 grader i 1 timme. Låt brödet kallna i sin form.
Stjälp upp brödet och strö på lite mjöl som garnering. Låt det svalna helt innan du skär det i skivor.