Filmjölksbröd med råg och fänkål

Att baka filmjölksbröd är superenkelt! Här använder vi rikligt med rågmjöl så att brödet blir saftigt och fullt av nyttigheter.

Tillagningstid: 20 minuter | Extra tid: 1 timme i ugn
1 limpa

Tips!

  • Förvara filmjölksbrödet i en plastpåse i rumstemperatur, hållbarhet ca 3–4 dagar.
  • Fullkorn innehåller rikligt med fibrer, järn, foliater, antioxidanter och andra skyddande ämnen. När du bakar med havregryn, grahamsmjöl, vetekross, rågmjöl och vetemjöl med fullkorn får du i dig massor av ämnen som boostar din hälsa.

Du behöver

  • ¾ deciliter russin + 1 matsked kallt vatten
  • 2 teskedar anis
  • 2 teskedar fänkål
  • 3 deciliter fint rågmjöl
  • 3 deciliter rågsikt
  • ¾ deciliter solrosfrön
  • 2 matskedar brödsirap
  • ½ matsked bikarbonat
  • ½ matsked salt
  • 4 deciliter filmjölk, 3%
  • Garnering
  • Rågmjöl

Gör så här

1

Låt russin och vatten dra i en kopp i 10 minuter. Stöt anis och fänkål i en mortel.

2

Lägg russinen i sitt vatten, anis, fänkål, fint rågmjöl, rågsikt, solrosfrön, brödsirap, bikarbonat, salt och filmjölk i en bunke. Blanda väl med en trägaffel.

3

Bred ut smeten i en smord avlång sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter. Strö på lite mjöl.

4

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175 grader i 1 timme. Låt brödet kallna i sin form.

5

Stjälp upp brödet och strö på lite mjöl som garnering. Låt det svalna helt innan du skär det i skivor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top