Du behöver
- 1 gul lök
- 3 salladslökar
- 2 vitlöksklyftor
- Raps- eller olivolja till stekning
- 1 kuvert saffran, 0,5 g
- 500 gram krossade tomater
- 2 matskedar tomatpuré
- ½ tesked rökt paprikapulver
- 400 gram fasta potatisar
- 1 grillad paprika
- ¾ deciliter vitt vin eller matlagningsvin
- 6-7 deciliter vatten
- 2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
- 400 gram torsk eller sej, fryst, tinad
- 200 gram räkor med skal
- Salt Enkel aioli
- 1 deciliter gräddfil
- 1 deciliter majonnäs
- 2 matskedar finhackad salladslök
- Salt och peppar
Gör så här
Hacka den gula löken och skär salladslöken i små bitar. Pressa vitlöken. Stek all lök mjuk i olja i en gryta.
Tillsätt saffran och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och rökt paprikapulver.
Skala potatisen och dela den i ganska små tärningar. Dela den grillade paprikan i bitar.
Tillsätt potatis, paprika, vin, vatten och buljongtärningar till soppan. Låt soppan koka tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.
Dela fisken i bitar och skala räkorna. Tillsätt fisken och låt soppan sjuda tills fisken är färdig, ca 5-10 minuter. Rör ner räkorna och låt dem bli varma. Smaka av.
Enkel aioli: Blanda gräddfil, majonnäs, salladslök, salt och peppar till en aioli.
Servera soppan med aiolin, toppa ev med salladslök.