Fisksoppa med spanska smaker

Saffran, rökt paprikapulver och en skvätt vitt vin ger vardagssoppan extra god smak. Hoppa inte över aiolin, den är pricken över i!

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Raps- eller olivolja till stekning
  • 1 kuvert saffran, 0,5 g
  • 500 gram krossade tomater
  • 2 matskedar tomatpuré
  • ½ tesked rökt paprikapulver
  • 400 gram fasta potatisar
  • 1 grillad paprika
  • ¾ deciliter vitt vin eller matlagningsvin
  • 6-7 deciliter vatten
  • 2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
  • 400 gram torsk eller sej, fryst, tinad
  • 200 gram räkor med skal
  • Salt
  • Enkel aioli
  • 1 deciliter gräddfil
  • 1 deciliter majonnäs
  • 2 matskedar finhackad salladslök
  • Salt och peppar

Gör så här

1

Hacka den gula löken och skär salladslöken i små bitar. Pressa vitlöken. Stek all lök mjuk i olja i en gryta.

2

Tillsätt saffran och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och rökt paprikapulver.

3

Skala potatisen och dela den i ganska små tärningar. Dela den grillade paprikan i bitar.

4

Tillsätt potatis, paprika, vin, vatten och buljongtärningar till soppan. Låt soppan koka tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

5

Dela fisken i bitar och skala räkorna. Tillsätt fisken och låt soppan sjuda tills fisken är färdig, ca 5-10 minuter. Rör ner räkorna och låt dem bli varma. Smaka av.

6

Enkel aioli: Blanda gräddfil, majonnäs, salladslök, salt och peppar till en aioli.

7

Servera soppan med aiolin, toppa ev med salladslök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top