Du behöver
- 2 bananschalottenlökar eller 2 gula lökar
- 2 stora röda paprikor
- 1 gul paprika
- 2 plommontomater
- 4 matskedar olivolja
- 1 tesked flingsalt
- 1 burk krossade tomater
- 3 deciliter grädde
- 1 smulad hönsbuljongtärning
- Vatten Garnering
- 2 matskedar strimlad basilika
- 2 teskedar jungfruolja
- Nymalen svartpeppar Brödkrutonger
- 4 skivor bröd (gärna gårdagens)
- 1–2 msk olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär löken i 4–6 klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Dela tomaterna.
Lägg lök, paprika och tomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Salta. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Blanda krossade tomater, grädde och smulad buljongtärning i en kastrull, koka upp under omrörning.
Blanda i den rostade paprikan med löken och tomaterna. Koka upp soppan under omrörning och sjud i 20 minuter.
Mixa soppan med stavmixer och späd med vatten till önskad konsistens. Ge soppan ett uppkok och koka i ca 3 minuter. Smaka av.
Fördela soppan i skålar, toppa med strimlad basilika, droppa över jungfruolja. Krydda med nymalen svartpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg skivat bröd på en plåt med bakplåts papper. Ringla över 1–2 matskedar olivolja och rosta i ugnen i ca 5 minuter.
Servera brödkrutongerna till soppan.