Västerbottenpaj i miniformat

Västerbottenpaj – en klassiker till kräftor. Här görs de som minipajer och toppas med tomat.

Tillagningstid: ca 20 minuter + 20 minuter att vila + 30 minuter i ugn
8 stycken minipajer

Du behöver

    Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 ½ dl riven västerbottensost
  • Stanning
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • Garnering
  • 12 cocktailkvisttomater
  • timjan

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 225 grader.

2

Pajdeg Blanda mjöl och matfett i en skål, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta degen till en degboll.

3

Svep in i plastfilm och låt vila svalt i kylen i ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i 8 smorda portionsformar. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalen strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Ta ut.

4

Fyllning:  Strö ut osten i det förgräddade skalet.

5

Stanning:  Vispa ihop stanningen och häll den över pajfyllningen. Peta med en gaffel så fyllningen rinner ner överallt.

6

Grädda strax under ugnens mitt i ca 20 minuter eller tills pajerna stannat och fått färg.

7

Placera tomaterna på ett eldfast fat vid sidan av pajformen och rosta samtidigt.

8

Garnering:  Toppa pajerna med tomater och timjan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top