Smashad potatis – krispigt gott

Smashed potatoes, eller smashad potatis, är detsamma som ugnsbakad, hel potatis. Men mot slutet pressas potatisen lätt så den blir platt och extra krispig i konsistensen.


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg medelstor och mjölig potatis, t ex King Edward
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Flingsalt, svartpeppar
  • 2 msk grovhackade örter, t ex bladpersilja eller salvia

Gör så här

1

Skala potatisen. Koka i ca 15 minuter tills den börjat mjukna, men fortfarande har en hård kärna. Häll av kokvattnet, låt ånga av i en sil.

2

Häll ner potatisen i en form och smält smöret i en kastrull. Tillsätt oljan och blanda samman. Häll ut blandningen över potatisen och blanda så att matfettet rinner ner överallt.

3

Krossa vitlöken lätt med skaftet på en kniv. Tillsätt den tillsammans med lite salt och peppar.

4

Stek i mitten av ugnen på 175 grader i 1 timme tills potatisen är gyllenbrun.

5

Ta ut formen ur ugnen och platta till potatisen lätt med en mosstöt. Tillsätt några matskedar olivolja och hackade örter. Baka i ytterligare 20 minuter tills potatisen är härligt krispig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top