Du behöver
- 1 kg medelstor och mjölig potatis, t ex King Edward
- 2 msk smör
- 4 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Flingsalt, svartpeppar
- 2 msk grovhackade örter, t ex bladpersilja eller salvia
Gör så här
Skala potatisen. Koka i ca 15 minuter tills den börjat mjukna, men fortfarande har en hård kärna. Häll av kokvattnet, låt ånga av i en sil.
Häll ner potatisen i en form och smält smöret i en kastrull. Tillsätt oljan och blanda samman. Häll ut blandningen över potatisen och blanda så att matfettet rinner ner överallt.
Krossa vitlöken lätt med skaftet på en kniv. Tillsätt den tillsammans med lite salt och peppar.
Stek i mitten av ugnen på 175 grader i 1 timme tills potatisen är gyllenbrun.
Ta ut formen ur ugnen och platta till potatisen lätt med en mosstöt. Tillsätt några matskedar olivolja och hackade örter. Baka i ytterligare 20 minuter tills potatisen är härligt krispig.