Kantarellpaj med kryddost

En paj fylld med härliga sensommar- och höstsmaker passar utmärkt på kräftbordet.

Tillagningstid: 1 ¼ tim + 1 ½ tim i kylen
8 bitar

Du behöver

    Deg
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 1–2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 liter rensade kantareller
  • 1 gul lök
  • Smör
  • Salt
  • Nymald peppar
  • 4 dl grovriven kryddost
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

1

Skär smöret i kuber. Mixa snabbt ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg.

2

Låt vila plastad i kylen 30–40 minuter.

3

Sätt ugnen på 200 grader.

4

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.

5

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

6

Dela svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Mjukstek löken några minuter i smör utan att den tar färg. Tillsätt svampen och låt allt fräsa en stund tills vätskan från svampen kokat in.

7

Höj sedan värmen något så att svampen får färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt svalna.

8

Fördela svampfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över det mesta av osten.

9

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen över svampen och strö på resten av osten.

10

Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fin färg, cirka 40 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top