Du behöver
-
Deg
- 125 g kallt smör
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 1–2 msk kallt vatten Fyllning
- 1 liter rensade kantareller
- 1 gul lök
- Smör
- Salt
- Nymald peppar
- 4 dl grovriven kryddost
- 3 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
Gör så här
Skär smöret i kuber. Mixa snabbt ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg.
Låt vila plastad i kylen 30–40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Dela svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Mjukstek löken några minuter i smör utan att den tar färg. Tillsätt svampen och låt allt fräsa en stund tills vätskan från svampen kokat in.
Höj sedan värmen något så att svampen får färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt svalna.
Fördela svampfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över det mesta av osten.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen över svampen och strö på resten av osten.
Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fin färg, cirka 40 minuter.