Perfekt picknickmat – 4 recept du inte får missa

Packa korgen full av godsaker och trampa i väg på cykeltur. Rabarberläsk, kycklingsallad och ljuvlig dessert med brownies och hallon smakar extra gott utomhus.

Goda recept till picknicken

Hemgjord rabarberläsk

6–8 portioner

Du behöver

400 g rabarber
2 1/2 dl socker
1/2 liter vatten
sodavatten

Gör så här

  1. Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull. Koka långsamt i ca 15 minuter. Stäng av värmen och låt dra i ytterligare 15 minuter. Upprepa kokningen och sila sedan av saften. Pressa inte utan låt saften droppa genom en sil, gärna en saftsil.
  2. Kyl saften helt och blanda den sedan med kolsyrat vatten, ca 1:1. 

Kyckling- och sparrissallad i burk

4 portioner

Du behöver

1 knippe grön sparris, cirka 250 g
400 g grillad kyckling (utan skinn och ben)
3 msk majonnäs
4–5 msk tjock yoghurt
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar
100 g knaperstekt pancetta eller bacon
2 msk hackad färsk körvel
rostat eller grillat bröd, eller brödkrutonger

Gör så här

1. Skär bort eller bryt av den nedre, träiga änden av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande, saltat vatten i 1 minut. Låt rinna av och skär i diagonala skivor.

2. Plocka kycklingköttet i små, lagom stora bitar. Rör ihop majonnäs, yoghurt, senap, vinäger och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Blanda kycklingen och sparrisen med dressingen och smaka av igen.

3. Fyll kycklingsalladen i burkar. Toppa med stekt pancetta eller bacon i småbitar och garnera med körvel. Stoppa också ner brödkrutonger eller grillat bröd i bitar. 

Pizzasnurror med parmesan

ca 12 stycken

Du behöver

12 g jäst
2 1/4 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1/4 dl olivolja
350–400 g vetemjöl + mjöl för utrullning

Fyllning

2 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl riven parmesan
100 g riven ost, t ex cheddar
1 ägg till pensling + 2–3 msk kallt vatten
lite salt
torkad oregano

Gör så här

1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, socker, olivolja och mjöl, men ha inte i allt mjöl på en gång. Kör degen i maskin i 5–8 minuter. Tillsätt mjöl tills degen är mjuk men lossnar relativt lätt vid beröring.

2. Smörj en bunke med olivolja och låt degen jäsa en timme däri, eller över natten i kylen.

3. Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och parmesan. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

4. Strö mjöl på bordet. Kavla ut degen till en fyrkant, ca 1/2 cm tjock, och fördela tomatmassan jämnt över hela ytan. Strö på riven ost. Vik degen på mitten och skär den i 1 1/2 cm breda remsor. Vrid remsorna och rulla ihop dem till en knut med ändarna instoppade under. Lägg en ren kökshandduk över snurrorna och låt dem jäsa på en varm plats i 20 minuter.

Vispa upp ägg med vatten. Pensla snurrorna, strö över lite salt och oregano och grädda dem i 10–15 minuter.

Brownieburkar med hallonkräm

6–8 stycken

Du behöver

Brownies

200 g mörk choklad
150 g smör
3 ägg
200 g strösocker
frön från 1/2 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker) en nypa salt
100 g mjöl
3 msk kakao
100 g valnötter

Hallonmousse

5 dl vispgrädde
200 g hallon
3 msk socker

Topping

50 g hackad choklad, både vit och mörk
150 g hallon
några hackade pistaschnötter

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 175 grader, vanlig ugn. Grovhacka chokladen och smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Låt svalna något. Vispa ihop ägg, socker, vanilj och salt till en ljus och luftig smet. Blanda ner det smälta smöret och chokladen i äggsmeten.

2. Blanda ihop mjöl och kakao och sikta ner det. Rör försiktigt ner mjölblandningen med en degskrapa tills mjölet är helt ”invikt”. Grovhacka valnötterna och vänd ner dem också i smeten. Smörj en form med smör och fyll formen med smet, ca 3 cm upp.

3. Grädda kakan i 25–35 minuter. Kontrollera med en vass kniv om den är klar, men den ska vara lite lös. Ta ut och låt svalna helt, den får gärna stå kallt till nästa dag.

4. Gör hallonkrämen genom att vispa grädden fast. Mosa hallon med socker. Vänd ner hallonen i grädden. Skär kakan i grova tärningar och lägg dem i syltburkar. Toppa med kräm, hackad choklad, bär och nötter och packa ner i kylväskan.

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top