Du behöver
- 500 gram färskpotatis
- 1/2 purjolök, det vita
- 1 knippe sparris
- 1 rulle färsk smördeg, ca 250 gram
- 1 deciliter crème fraiche
- 150 gram hårdost, t.ex. lagrad prästost
- Salt, peppar
- 3 matskedar olivolja
- 200 gram getost
- 1 matsked finhackad rosmarin
- 1 matsked flytande honung
- 50 gram pinjenötter
Gör så här
Tvätta och borsta potatisen ren från jord och smuts. Skär den i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.
Snitta purjolöken på mitten, längs med och skölj den ren från jord och smuts med kallt vatten. Skär i tunna skivor.
Skär bort en liten bit av skaftet längst ner på sparrisstjälkarna. Dela sparrisen i grova bitar.
Rulla ut smördegen på en ugnsplåt täckt med bakpapper och vik upp kanterna så att du får en liten kant.
Bred ut crème fraiche över bottnen, men lämna kanten fri. Fördela riven ost över och varva sedan skivad potatis och purjolök. Krydda med lite salt och peppar och ringla ut 2 msk olivolja.
Skär getosten i skivor och fördela den över fyllningen. Toppa med hackad rosmarin och honung.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter tills pajen är genomgräddad, grönsakerna mjuknat och fått fin färg.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta sparrisen i några minuter tills den fått fin färg. Tillsätt pinjenötterna mot slutet av stektiden, rosta tills de fått lite färg.
Garnera pajen med rostad sparris och pinjenötter.