Paj med färskpotatis och getost

Somrig öppen paj med frasig smördeg som kan serveras både varm och kall. God till rökt skinka eller en fräsch sallad.

Tillagningstid: 30 minuter + ugnstid
4 portioner

Du behöver

  • 500 gram färskpotatis
  • 1/2 purjolök, det vita
  • 1 knippe sparris
  • 1 rulle färsk smördeg, ca 250 gram
  • 1 deciliter crème fraiche
  • 150 gram hårdost, t.ex. lagrad prästost
  • Salt, peppar
  • 3 matskedar olivolja
  • 200 gram getost
  • 1 matsked finhackad rosmarin
  • 1 matsked flytande honung
  • 50 gram pinjenötter

Gör så här

1

Tvätta och borsta potatisen ren från jord och smuts. Skär den i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

2

Snitta purjolöken på mitten, längs med och skölj den ren från jord och smuts med kallt vatten. Skär i tunna skivor.

3

Skär bort en liten bit av skaftet längst ner på sparrisstjälkarna. Dela sparrisen i grova bitar.

4

Rulla ut smördegen på en ugnsplåt täckt med bakpapper och vik upp kanterna så att du får en liten kant.

5

Bred ut crème fraiche över bottnen, men lämna kanten fri. Fördela riven ost över och varva sedan skivad potatis och purjolök. Krydda med lite salt och peppar och ringla ut 2 msk olivolja.

6

Skär getosten i skivor och fördela den över fyllningen. Toppa med hackad rosmarin och honung.

7

Grädda i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter tills pajen är genomgräddad, grönsakerna mjuknat och fått fin färg.

8

Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta sparrisen i några minuter tills den fått fin färg. Tillsätt pinjenötterna mot slutet av stektiden, rosta tills de fått lite färg.

9

Garnera pajen med rostad sparris och pinjenötter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top