Tips
- Ställ gärna kastrullen med den varma sylten i kallt vatten i diskhon så svalnar den snabbare.
- Frys gärna in kakorna och ta upp allt eftersom.
Du behöver
- 4.5 deciliter vetemjöl
- 1 deciliter strösocker
- 1 matsked bakpulver
- 150 gram rumsvarmt smör
- 1 ägg Rabarber- och hallonsylt
- 150 gram rabarber
- 1 deciliter färska eller frysta hallon
- 1 deciliter syltsocker Havresmulor
- 75 gram smör
- 2.5 deciliter havregryn
- 1.25 deciliter strösocker
- 1 tesked vaniljsocker
Gör så här
Rabarber- och hallonsylt: Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med hallon och syltsocker. Låt koka under omrörning i 5-6 minuter. Låt kallna, gärna i ett vattenbad.
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Rör ner smör och ägg. Arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord långpanna som mäter 20 x 30 cm. Bred sylten generöst över hela degen.
Havresmulor: Smält smöret i en kastrull. Blanda smör, havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Lägg havresmulorna över kakan med hjälp av en sked.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Havresmulorna ska få lite färg.
Låt kakan svalna. Dela den i rutor, det är lättast med en degskrapa.