Du behöver
- 50 gram jäst
- 3 deciliter mjölk
- 100 gram rumsvarmt smör
- 0.75 tesked salt
- 0.75 deciliter strösocker
- 1 ägg
- 11.5 deciliter vetemjöl (cirka) Rabarberkompott
- 200 gram rabarber
- 1 deciliter strösocker Mandelmassefyllning
- 1 tesked kardemummakärnor
- 150 gram mandelmassa
- 75 gram rumsvarmt smör Topping
- Smält smör
- Strösocker
Gör så här
Rabarberkompott: Dela rabarbern i tunna skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull. Låt kompotten koka på medelvärme under omrörning i ca 10 minuter. Låt svalna.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull, den ska bli fingervarm. Häll mjölken över jästen och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt smöret delat i bitar, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Mandelmassefyllning: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda kardemumma, mandelmassa och smör på en tallrik.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje till en kvadratisk kaka som mäter 36 x 36 cm. Dela kakan i 16 jämnstora rutor.
Lägg en klick rabarberkompott och mandelmassefyllning i mitten på varje ruta. Vik upp och nyp ihop ändarna. Lägg bullarna med ändarna nedåt på bakpappersklädda plåtar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk på ett galler.
Topping: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker på en tallrik.